Hétfőtől lépnek életbe az új uniós szankciók Oroszország ellen, többek közt az olajembargó is. Ez Magyarországon is okozhat gondokat, annak ellenére, hogy sikerült mentességet kiharcolni alóla. Mára bebizonyosodott, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók egyre nagyobb problémát okoznak Európa-szerte. Ahelyett, hogy Oroszországot sújtanák a meghozott intézkedések, az európai polgárok kerülnek egyre nehezebb helyzetbe. Az energiaárak az egekbe szöktek, szankciós infláció sújtja a kontinenst. A Magyarországnak járó pénzeket pedig Brüsszel Ukrajnának akarja adni.

Elhibázott brüsszeli szankciók

A hónapok óta tartó háború és a szankciós infláció válságba sodorta az Európai Uniót. Ahelyett, hogy az oroszokat büntetnék vele, az európai emberek élete válik egyre kilátástalanabbá. A szankciók az egekbe repítették az inflációt és az energiaárakat.

Az Európai Bizottság úgy hozta meg az energetikai szankciókat, hogy nem készített hatástanulmányokat. A bizonytalanság és a csökkenő szállítások eredményeként meredeken emelkedett az energiahordozók ára. Így történhetett meg az is, hogy az oroszok kevesebb energiahordozó eladásával hatalmas haszonra tettek szert, rekordnyereséget könyvelhettek el az orosz energetikai vállalatok.

Az energetikai szankciók elfogadása után szabadult el az infláció, mert a brüsszeli bürokraták hibásan mérték fel a helyzetet és folyamatosan hibás döntéseket hoztak. Brüsszelben úgy hoztak meg sorsfordító döntéseket, hogy nem kínáltak alternatívát a tagállamoknak.

A vezetéken érkező kőolajra nem vonatkozik az embargóForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az EU teljesen megtiltotta az orosz szén importját, elrendelte az Oroszországból származó nyers és finomított kőolaj behozatalának a tilalmát - néhány kivétel mellett-, továbbá árplafont vezetett be az orosz olaj harmadik országokba irányuló tengeri szállítása esetén.

Mentességet kapott a vezetéken érkező kőolaj, az atomenergetika és bizonyos energiatermékek szállítása, mint például a nukleáris fűtőanyagok.

A földgázra eddig még nem vetettek ki szankciót, köszönhetően a magyar kormány és még néhány más uniós tagállam ellenállásának. Így sikerült elérni, hogy a gázársapkának nevezett intézkedést egyelőre lesöpörték az asztalról.

Egyre csak súlyosbodik a helyzet az újabb szankciók miatt

Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt veszélybe került a benzinárstop is. Csak akkor garantálható a hatósági ár, hogyha zavartalanul érkezik Oroszországból a vezetékes kőolaj.

Az elhibázott szankciók miatt veszélybe került a benzinárstopForrás: MTI/Máthé Zoltán

December 5-én életbe lépnek a brüsszeli olajszankciók, és az olajembargó megnehezíti Magyarország kőolajellátását is. A benzinárstopot csak akkor tudjuk fenntartani, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai kőolaj-finomító pedig folyamatosan működik. A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében

– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az Agrárminisztérium sajtóosztálya.

Az olajimport tilalmát 2022. június 3-án, a hatodik szankciós csomagban fogadta el az Európai Unió, nyersolajra hat, feldolgozott termékre és reexportra nyolc hónapos türelmi idővel.

A hazánknak járó forrásokat Ukrajnának adnák

Magyarország a mai napig nem jut hozzá a helyreállítási alap és a 2027-ig tartó ciklus uniós forrásaihoz. Egyre nyilvánvalóbb az, hogy a nekünk - jogosan - járó forrásokat Brüsszel Ukrajnának akarja adni.

Ukrajnának adnák a hazánknak járó EU-s pénzeketForrás: Ukrán Elnöki Iroda

Augusztus óta hivatalosan a legnagyobb hitelminősítők, az S&P és a Fitch szerint is államcsőd alakult ki Ukrajnában. Ezzel lényegében fizetésképtelenné vált az ország, így egyáltalán nem kifizetődő a finanszírozása, hiszen ezek a pénzek sohasem fognak megtérülni.

A háború miatt Ukrajna pénznyelő lett, az odaérkező támogatásokról örökre le lehet mondani. Az ország annyira rossz állapotban van, hogy jelenleg nincs költségvetése, ipara és gazdasága, tulajdonképpen az Egyesült Államok, az Európai Unió és szövetségeseik tartják életben az országot.