Felrobbantotta magát az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet harcosainak volt vezetője, Abu al-Hasszán al-Hásemi al-Kurasi október közepén Szíriában, miután őt és segítőit helyi harcosok bekerítették Dzsaszem városában - mondták el utólag az összecsapásban részt vevő harcosok.

Az értesülést a Reuters brit hírügynökség közölte csütörtökön.
Szerdán az Iszlám Állam is megerősítette al-Kurasi halálhírét.

Az amerikai hadsereg szerdán azt adta hírül, hogy al-Kurasi a lázadó a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) által az északnyugati Dara tartományban végrehajtott műveletben halt meg.A tartományt a szíriai hadsereg ellenőrzése alá vonták, miután 2018-ban orosz közvetítéssel létrejött megbékélési megállapodás értelmében Damaszkusz visszakapta az ellenőrzést Dél-Szíriában.
Kurasira és segítőire egy házban lévő titkos rejtekhelyen bukkantak rá - közölték a források, köztük a Szíriai Szabad Hadsereg harcosai, valamint az összecsapásban meghalt bajtársak hozzátartozói, továbbá Dzsaszem lakosai is.
A vezető és egyik társa az övére szerelt szerkezettel felrobbantotta magát, miután harcosainknak sikerült megrohamozniuk a rejtekhelyüket - mondta Szálem al-Horani dzsaszemi lakos és egykori harcos, aki részt vett annak a három háznak az ostromában, ahol az iszlám sejtet felfedezték.

Az FSA támogatást kapott a Nyugattól és az Öböl-államoktól, amíg 2018-ban meg nem vonták a segítséget tőlük. A szervezet harcosai azonban még a térségben maradtak a megbékélési megállapodások után, amelyek értelmében átadták a nehézfegyvereiket, de megtarthatták a könnyűfegyvereiket.
Az Iszlám Állam új vezetője immáron Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi - közölte a csoport szóvivője. Állítása szerint az elődIsten ellenségeinek elleni harcban halt meg, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az Iszlám Állam a szomszédos Irak polgárháborújának káoszából nőtt ki, és 2014-ben hatalmas iraki és szíriai területeket foglalt el. Az Iszlám Állam korábbi kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi még abban az évben az észak-iraki Moszul városának egyik mecsetjéből kikiáltotta az iszlám kalifátust, az összes muzulmán kalifájának nevezve ki magát.

Az Iszlám Állam brutális uralma, amelynek során az iszlám szigorú értelmezése nevében emberek ezreit gyilkolta és végezte ki, az iraki Moszulban ért véget, amikor az iraki és nemzetközi erők 2017-ben legyőzték a szervezetet.