Ursula von der Leyen véletlenül leleplezte az ukránokat, gyorsan cenzúrázták a beszédét - videó

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság
MADRID, SPAIN - JUNE 29: European Commission President Ursula von der Leyen attends the second session of the NATO Summit in Madrid, Spain on June 29, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Kínos eset látott napvilágot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy olyan videót osztott meg, amelyben közzétette az elesett ukrán katonák és civilek hozzávetőleges számát, majd szinte azonnal törölték a videót, majd pedig egy meghamisított, cenzúrázott változatot töltöttek vissza a Twitterre, amiből teljesen kivágták az erre vonatkozó részt. Az ukránok szerint ezeket az adatokat csak ők közölhetik - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke a videóban kifejtette, hogy becslések szerint 20 000 civil és több mint 100 000 ukrán katona halt meg az orosz-ukrán háborúban.

A csavar a történetben, hogy ennek a számnak csupán a töredékét ismerték el eddig az ukránok hivatalosan.

Nagyon kínos helyzetbe került az Európai Bizottság elnöke Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A videót szinte azonnal törölték – az internet azonban nem felejt, egyből felkerült a cenzúrázatlan verzió is különféle oldalakra –, majd percek múlva visszakerült, de kivágták belőle a halott katonák és civilekről szóló részt.

Az eredeti videó:

Az új videó:

Magyarázkodik a Bizottság

Dana Spinant, az Európai Bizottság helyettes szóvivője a Twitter-oldalán magyarázta meg, hogy miért kellett gyorsan törölni és cenzúrázni a videót.

– magyarázkodott.

Ukrajna is reagált

A Suspilne News ukrán hírportálnak Szergej Nyikiforov ukrán elnöki szóvivő kommentálta az esetet. Mint mondta, a veszteségekről szóló információk „érzékenyek", ezért azokat csak a főparancsnok, a védelmi miniszter vagy maga az elnök hozhatja nyilvánosságra.