Egymillió dolláros (mintegy 265 millió forint) jutalmat ajánlott fel hétfőn az ausztrál rendőrség annak, aki érdemi információval segít feltárni az ausztráliai zsidó közösség ellen 1982-ben elkövetett támadás máig megoldatlan ügyét.

Mark Walton, az új-dél-walesi terrorelhárítás vezetője elmondta, hogy készpénzben fizetnek minden olyan információért, amelynek köszönhetően sikerül valakit elítélni az ügyben.

Walton elmondta, hogy két férfit és egy nőt keresnek a támadás miatt, akiknek a rendőrség feltételezése szerint kulcsfontosságú információ lehet birtokukban.

"Ezek a támadások a mai napig élénken élnek a zsidó közösség emlékeiben Izraelben és Ausztráliában, és nyomozóink soha sem feledkeztek meg róluk"

- hangoztatta Walton.

1982. december 23-án robbanás történt Sydney-ben az izraeli főkonzulátusnál, pár órával később pedig autóba rejtett pokolgép lépett működésbe a helyi zsidó közösség kulturális központjának alagsorában.

A merényletekben többen megsebesültek, de senki nem halt meg. A rendőrség az ország történetének első megoldatlan terrorcselekményének nevezte, s egyúttal a "palesztin nacionalizmus által motivált nemzetközi terrorizmust" tette felelőssé a támadásért. 1983-ban egy ember ellen vádat emeltek, de az ügy nem jutott el a tárgyalásig.