Több mint 600, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, mely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.

Az OCAM információi szerint jelenleg 702 kiemelten veszélyes személy, köztük 624 dzsihadista, 64 jobboldali szélsőséges és 14 baloldali szélsőséges szerepel a különleges megfigyelés alatt tartottak listáján.

Gert Vercauteren, az OCAM igazgatója közölte, tavaly 218 jelentés készült főként terrorizmushoz, illetve szélsőséges ideológiához, javarészt jobboldali szélsőségekhez kapcsolódóan Belgiumban. Számos fenyegetésről érkezett figyelmeztetés külföldről. A baloldali szélsőségesség veszélye korlátozott az országban - mondta.

A terrorista fenyegetések leginkább elszigetelt esetek, elkövetői általában egyedül cselekszenek. Legtöbbször olyan emberekről van szó, akik annak ellenére kerültek a dzsihadista ideológia hatása alá, hogy valaha is jártak volna Szíriában vagy Irakban - közölte. Az ideológia mellett más tényezők is szerepet játszhatnak támadás elkövetésében, például személyes sérelmek, bizonyos szimbolikus események vagy pszichológiai problémák - tette hozzá.

A napilap beszámolt arról is, hogy a gyanúsítottak bemutatásával, és az eset részleteinek ismertetésével hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások pere.

A 2016. március 22., brüsszeli terrortámadás egyik helyszíne, a Zaventem nemzetközi repülőtér.Forrás: AFP/Stringer

A több hónaposra tervezett pert a NATO egykori központjában folytatják le. A tájékoztatás szerint a szövetségi ügyész kedden kezdi meg a vádirat felolvasását. A 469 oldalas dokumentum ismertetésére három napot szánnak. December 12-én, hétfőn és 13-án, kedden a védelem mutatja be álláspontját. A vádlottak meghallgatása leghamarabb december 19-én kezdődik, és a tervek szerint január 13-ig tart. A per január 16-től iszlamista és dzsihadista szakértők, pszichiáterek, szemtanúk, valamint az áldozatok hozzátartozónak meghallgatásával folytatódik - közölték.

Az eljárás során kilenc vádlott áll majd a bírák elé, akiket terrorizmussal, emberöléssel, ezek kísérletével és szervezett terrorista tevékenységében való részvétellel vádolnak. Egyikük szervezett terrorista tevékenységében való részvétel miatt felel az eljárás során. A bíróság egy további terrorista ügyében is dönt majd, de az érintett távollétében, mert ő feltehetően meghalt Szíriában.

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport.

Rendőrségi szakértők a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér megrongálódott utascsarnoka előtt 2016. március 23-án, miután az előző nap két pokolgép robbant a légi kikötőben.Forrás: MTI/EPA/AP POOL/Geert Vanden Wijngaert

A támadásokban 32-en meghaltak - köztük a három elkövető - valamint 340-en megsebesültek, köztük két magyar. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

A brüsszeli terroristák kapcsolatban álltak a 2015. novemberi, párizsi terrortámadás fő elkövetőjével, az időközben életfogytiglanra ítélt marokkói migráns hátterű, de már a belga fővárosban született Salah Abdeslammal.