Öt tudnivaló a lakásbérlésről Európában

Vágólapra másolva!
Tervez Ön valamelyik európai országban lakást bérelni? Összegyűjtöttünk öt fontos tudnivalót, amelyről minden külföldön bérelni kívánó magyarnak tudnia érdemes. Legyen szó tartós vagy rövidtávú bérleményről, sose volt még ennyire könnyű lakást bérelni az európai piacon. Megtalálni a megfelelő albérletet embert próbáló feladat lehet.
Vágólapra másolva!

Szerencsére már vannak specfikusan az albérlői piacra szakosodó oldalak is, mint a Rentola, ahol különböző paramétereknek megfelelően kereshetünk számos nyugat európai nagyvárosban bérelhető lakást. Mielőtt belevágnánk a bérlés változatos világába, érdemes néhány fontos dologgal tisztában lennünk.

Ügynökségen keresztül vagy közvetlenül magánszemélytől béreljünk?

Először is érdemes azt eldöntenünk, hogy magánszemélytől béreljünk-e közvetlenül, vagy ingatlanirodán keresztül? Mindkét lehetőség mellett szólnak érvek.

Ha ügynökségen keresztül bérlünk, akkor az előzetes költségeken felül adminisztrációs díjat kell fizetnünk. Ez fedezi a bérléssel kapcsolatos ügyintézést. Az iroda az ügylet minden vonatkozásával foglalkozik, au ingatlanmegtekintésen való elkísérésétől a szerződés aláírásáig és a kulcsok kiadásáig.

Általában meg kell adnunk bizonyos információkat magunkról az ingatlanügynökségeknek, amikor szállást bérlünk. Előfordulhat, hogy hitelképesség-ellenőrzésen is át kell esnie a bérlőnek, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e behajtatatlan követelés a nevünkön. Valamilyen formában igazolnunk kell a helyi tartózkodásunkat, továbbá mindenképpen kell útlevél vagy személyiigazolvány (utóbbi a schengeni-övezethez tartozó uniós tagállamok esetében bőven elégséges).

Manapság már nem vagyunk ráutalva ingatlanügynökségek közreműködésére: egyre népszerűbb az online felületeken keresztül való albérletek keresése, ahol akár közvetlenül a tulajdonossal is felvehetjük a kapcsolatot. Ez rugalmasabbá teszi az egész folyamatot.

Forrás: Unsplash.com

A nyelvtudás nagy úr

A becslések szerint 300-600 ezer magyar állampolgár él valamely nyugat európai városban. Toronymagasan az Egyesült Királyság vezető a magyar népszerűségi ranglistát, mögötte Németország, Ausztria és Hollandia is találhatóak. Amennyiben van rá módunk, érdemes olyan város mellett elköteleződnünk, ahol a magyar nyelv is akár előnyünkre válhat. A nyelvtudás döntő jelentőséggel bír, például álláskeresés szempontjából.

Szerencsére Hollandiában is kiugró az angol nyelvet beszélők aránya, de éppenséggel a német nyelvtudással is persze sokra mehetünk. Nagy Britanniának az Európai Unióból való kilépése hatványozottan felértékeli az egyéb, Európai Unión belüli nagyvárosokat, elvégre sokkal egyszerűbb a schengeni övezeten belül elhelyezkedni, közlekedni. Érdemes nemzetközi, kellemes és kozmopolita légkörű nyugati európai nagyvárosban bérelni, ahol egyrészt sok a lehetőség, másrészt befogadó a külföldiekkel kapcsolatban.

Forrás: Unsplash.com

Mennyibe kerül az albérlet egy átlagos európai nagyvárosban?

Mint minden pénzügyi döntés, ha bérlésre adjuk a fejünket, érdemes a pénztárcánkat is nézni. A Numbeo közismereti oldal szerint az átlagos havi albérlet ára Rotterdamban, amely minden szempontból reprezentatív nyugat európai városnak mindható, jelenleg havi 920-1270 euró között mozognak egy hálószobás lakások esetén, és havi 1450-1820 euró között egy három hálószobás lakásért.

Általában havonta előre kell fizetni a bérleti díjat. Ennek legkényelmesebb módja a csoportos beszedési megbízás vagy az állandó megbízás létrehozása a bankunkon keresztül. Manapság természetesen az egyéb online fizetési módok is rendelkezésre állnak, ezeket érdemes a tulajdonossal vagy képviselőjével megbeszélnünk.

A legtöbb nyugat európai országban, Magyarországhoz hasonlóan, bérleti kauciót kell fizetnünk az első havi bérleti díj mellett. Ez általában 1-3 havi bérleti díjnak felel meg. Három havinál több kauciót nem kérhet a tulajdonos. Szerződésünk lejártával a bérbeadó visszafizeti a kauciót amikor elköltözünk, levonva az esetleges bérleti díj hátrálékokat, adott esetben pedig a bérlés során keletkezett károkat. A bérbeadónak a törvény értelmében vissza kell fizetnie nekünk az általunk befizetett kauciót a bérleti jogviszony végén, és bírósághoz fordulhatunk, ha elutasítja. Későbbi félreértések elkerülése végett a beköltözés előtt kérjük meg őt, hogy írjon alá egy írásos jegyzőkönyvet, amelyben részletezi az ingatlan állapotát a beköltözéskor.

Forrás: Unsplash.com

Tudnivalók a bérleti szerződések megkötéséről

Ha Nyugat Európában bérel, írásos vagy szóbeli megállapodást köthet bérbeadójával. Erősen javasoljuk azonban, hogy írásban kössön megállapodást, amelyet mindkét fél aláír.

Átalában kétféle bérleti szerződés létezik: határozott idejű szerződések határozatlan idejű bérleti szerződések

A határozott idejű szerződések a leggyakoribbak. Minden félnek az életét kellemesebbé teszi, ha tudnak mindketten előre számolni. A fix albérleti idő kiszámíthatóságot ad nekünk és a tulajdonosnak. A legtöbb szerződés kezdeti futamideje 1-2 év, mindkét oldalon egy hónapos felmondási idővel, de a szerződések viszont igény esetén lehetnek hosszabbak vagy rövidebbek is (bár bizonyos, lakáshiánnyal küzdő városokban mint Amszterdamban tilos hat hónapnál rövidebb időtartamra bérelni egy ingatlant felmondás nélkül).

A felmondási idő egy hónapnál hosszabb lehet, de nem haladhatja meg a három hónapot. A gyakorlatban azonban nagyon nehéz a bérbeadónak alapos indok és bírósági felhatalmazás nélkül megszabadulni a bérlőjétől. Másként mondva, a jogszabályi környezet erősen a bérlőknek kedvvez, és ezzel a helyzettel érdemes élnünk. Ha fennáll a veszélye, hogy nyugat európai tartózkodása hirtelen véget ér a bérleti időszak alatt, érdemes lehet úgynevezett szüneteltetési záradékkal kiegészíteni a szerződést, ha a bérbeadó ezt engedélyezi.

A határozatlan idejű bérleti szerződések, avagy gördülő szerződések. Ezeket nem szükséges megújítani, de lehet egy kezdeti meghatározott időtartam, például hat hónap. Mindazonáltal mindkét félnek meg kell adnia egy reális felmondási időt, ha bármikor fel akarja mondani a szerződést. Egyes szálláshelyeken előfordulhat, hogy határozott idejű szerződést köt, majd az első néhány év után határozatlan idejű szerződést köt, ha hosszú távra tartózkodik ott.

A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell legalább:

  • az alap havi bérleti díj, valamint a fizetési időszak részleteit;
  • részletek arról, hogy a bérbeadó mikor tekintheti át a bérleti költségeket;
  • tájékoztatást a felmondási időről;
  • a bérbeadónak fizetendő további költségek, például közüzemi számlák vagy egyéb szolgáltatási költségek;
  • a szerződés típusának pontos elnevezését (legyen szó határozott idejű vagy határozatlan idejű szerződésről);
  • karbantartással kapcsolatos megállapodások;
  • házirend (ha van), különleges kérések;
  • bérlő és bérbeadó aláírása
Forrás: Unsplash.com

Hogyan találjuk meg álmaink európai albérletét?

A legmegfelelőbb lakás megtalálása végett érdemes regisztrálnunk olyan oldalon, amely egyrészt megfelelő nyelvi támogatottsággal rendelkezik, továbbá széles választékkal bővelkedik. Nem árt az sem, ha az általunk kiválasztott helyi piacokra specializálódik, mert így még nagyobb eséllyel találhatjuk meg a legmegfelelőbb lakást, ingatlant.

Külön hasznos eszköz például az email-értesítő funkció, amely azonnal értesít minket emailen keresztül, ha nekünk tetsző, paramétereinknek mindenben megfelelő ingatlan albérleti lehetőség meghírdetésre kerül a felületen. Mivel a nagy nyugat európai városokban valósággal kész tortúra lehet albérletet találni, az ilyen technológiai innovációk nagyban segíthetnek nekünk elcsípni a legkeresettebb lehetőségeket.

Mivel az európai albérleti piac dinamikusan fejlődik, már kifejezetten az albérlői igényeknek megfelelő honlapok is rendelkezésre állnak. Így a legmegfelelőbb albérletet sokkal könnyebben megtalálhatjuk. Szükségtelen a hosszadalmas böngészét és aprólékos keresés: csak pár kattintiás, és máris a legszebb európai városokban bérelhetünk, keresett és kellemes környéken.