Az amerikai Jerry Brudos már egészen fiatal kora óta megszállottja volt a női cipőknek. Később az ártatlannak tűnő rajongása átalakult egy sötét szenvedéllyé. Ámokfutása során négy nőt gyilkolt meg különös kegyetlenséggel, megerőszakolta őket élve és holtan is, a testüket megcsonkította, a testrészeiket pedig trófeaként őrizte. 

Jerome Henry Brudos 1939. január 31-én született Dél-Dakotában. Ő volt a második fiú a családban, anyja azonban lányt szeretett volna, ezért nagyon elutasítóan viselkedett Jerry-vel. Általában uralkodó és kritikus volt vele szemben, míg a bátyjával kedves és szeretetteljes.
Egy nap, amikor a kisfiú 4-5 éves volt hazahozott egy közeli roncstelepről egy magassarkú cipőt. Az anyja nagyon dühös lett és azonnal utasította a fiát arra, hogy vigye vissza oda, ahol találta. Jerry ezt nem tette meg, elrejtette a cipőt, amit az anyja nem sokkal később megtalált és elégetett.
Ez után a fiú a megszállottja lett a női cipőknek. Ahogy teltek az évek egyre bátrabb lett. Az általános iskolában ellopta a tanárnője cipőjét.

Amikor átment hozzá egy lány osztálytársa tanulni, akkor megpróbálta ellopni a cipőjét. Ahogy egyre idősebb lett Jerry, úgy váltak a cipők egyre inkább szexuális fantáziák alapjává. Idővel nem csak cipőket, hanem fehérneműket is gyűjteni kezdett.
17 éves volt, amikor először megtámadott egy nőt. Alaposan megtervezte az egészet. Először búvóhelyet ásott egy doboldalban, ahol az áldozatát szexrabszolgaként akarta tartani. Ez után egy késsel megtámadott egy lányt, akit megvert és fényképeket készített a meztelen testéről. Ahogy gyerekkorában, ekkor is lebukott. Az Oregoni Állami Kórház pszichiátriájára került, ahol az orvosok azt derítették ki, hogy hatalmas gyűlölet van benne az anyja és más nők iránt.
Kilenc hónappal később annak ellenére kiengedték, hogy a bent töltött idő alatt folyamatosan deviánsan viselkedett. Jerry elvégezte a középiskolát, majd elvett egy 17 éves lányt, akitől két gyereke született. Barátai is szomszédai rendes embernek írták le, aki nem ivott, nem dohányzott és nem káromkodott.
Fantáziái a házasságára is kihatással voltak. Azt kérte a feleségétől, hogy ruha nélkül magassarkú cipőt viselve takarítson a házban, amit a nő néhány évig meg is tett neki. Néhány év házasság után elkezdett megromlani a kapcsolata a feleségével, mivel a nő inkább a gyerekeikre koncentrált és elkezdte elutasítani a férje furcsa kéréseit. Jerry elutasítva érezte magát, amit úgy vezetett le, hogy a szomszédaitól lopott fehérneműket, de nem érte be sokáig ezzel.
1967-ben éppen sétált, amikor megpillantott egy nőt, vagyis inkább annak a cipőjét. Hazáig követte és megvárta amíg elalszik.

Ezután betört a házba, a nőt addig fojtogatta, amíg az el nem vesztette az eszméletét, aztán megerőszakolta. Amikor végzett hazament, de magával vitte a nő cipőjét.

Brudos következő áldozta konkrétan becsengetett hozzá. A 19 éves nő enciklopédiát akart eladni a férfinak, aki becsalta őt a házba és megfojtotta. Mindeközben a családja az emeleten volt. A holttestet elrejtette a garázsban, levágta az egyik lábát, amit a fagyasztóba tett. Ezt a lábat később arra használta, hogy a lopott cipőgyűjteményét próbálja fel rá. A test többi részét egy tóba dobta. Következő áldozatát Jerry női ruhába öltözve rabolta el egy áruház parkolójából és arra kényszerítette, hogy különböző ruhákat vegyen fel miközben a férfi fotózta. Ezután megerőszakolta a nőt, majd felakasztotta, hogy megfulladjon. A holttesttel többször fajtalankodott és levágta a mellét, amiből később levélnehezéket készített.

A testtől szintén egy tóba dobva szabadult meg. Ezután még két nőt ölt meg szinte ugyanezzel a módszerrel. Minden áldozattól begyűjtött valamilyen trófeát, amiket a garázsában tartott, ahova még a felesége is csak az engedélyével mehetett be.

1969 nyarán, néhány héttel az utolsó gyilkossága után a rendőrök egy brutálisan megcsonkított hullát találtak egy folyóban, majd nem sokkal később még egyet. A nyomozók rövid idő alatt eljutottak Jerry Brudos-hoz. A rendőrök átkutatták a férfi házát, ahol megdönthetetlen bizonyítékokat találtak ellene, köteleket, fényképeket a halott nőkről és az áldozataitól szerzett trófeáit.Kihallgatása során a férfi bevallotta a négy gyilkosságot és egyéb bűncselekményeket. Hháromszoros életfogytiglanra ítélték, csak azért nem négyet, mert az egyik áldozatának sosem került elő a holtteste.
A börtönben a cellájában rengeteg női cipőkatalógust tartott. Ezeket úgy szerezte meg, hogy leveleket írt a gyártoknak, és azt mondta, hogy ezek az újságok olyanok neki, mint a pornó. Jerry Brudos, a „Shoe Fetish Slayer", azaz a Láb Fétises Mészáros, 2006-ban halt meg, természetesen a börtönben. 

Forrás: All That's Interesting