A V4NA arról ír, hogy megkezdődött a francia parlamentben a kormány migrációs politikájáról szóló törvényjavaslat vitája. A belügyminiszter elmondása alapján az új törvény célja a jobb integráció és a hatékonyabb kitoloncolás, a miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy a zéró bevándorlás nem kívánatos és nem is lehetséges. Marine Le Pen jobboldali politikus szerint demokratikus úton, népszavazással kellene a kérdésről dönteni.

A francia kormány alapvető változtatásokra készül a bevándorlást illetően, az erről szóló parlamenti vita során a belügyminiszter és a kormányfő ismertette az Alsóházban az elképzeléseket. Gérald Darmanin belügyminiszter elmondása alapján az új törvénnyel az

a vezetés célja, hogy megkönnyítsék az integrációt azok számára, akik valóban be akarnak illeszkedni a társadalomba és dolgozni szeretnének, ezzel egyidőben pedig hatékonyabbá kívánják tenni a kitoloncolási rendszert azoknak a külföldi állampolgároknak az esetében, akik bűncselekményt követtek el Franciaország területén.

A politikus elmondása alapján bevándorlókkal kívánja a kormány megoldani a munkaerőhiányt egyes szektorokban, ahol jelenleg nincs elég munkavállaló. Hozzátette azonban, hogy

a terv szerint nem kaphatna tartózkodási engedélyt az a külföldi állampolgár, aki valamilyen bűncselekmény miatt bekerül a bűnügyi nyilvántartásba, és megvonnák az engedélyt attól, aki nem tartja tiszteletben a Francia Köztársasági elveit, beleértve az emberi méltóságot, a szekularizmust, a nemzeti zászlót és a himnuszt.

A francia belügyminiszter leszögezte, hogy olyan külföldieket kívánnak integrálni, akik dolgozni akarnak, nem pedig olyanokat, akik lopnak.

A V4NA szerint a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók munkába állításáról beszélt a parlamentben Élisabeth Borne miniszterelnök is. Kiemelte, hogy a kormány szándéka, hogy hű maradjon az ország értékeihez és a beilleszkedés iránti hajlandóságához, de a méltósággal való integrálás csak a jogok tiszteletben tartása mellett lehetséges. A francia kormányfő ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a zéró bevándorlás se nem kívánatos, se nem lehetséges.

A miniszterelnök, akárcsak az államfő, kemény fellépést, ugyanakkor emberséget ígért az eljárás során, a republikánus párt tagjaihoz szólva pedig azt mondta, garantálja, hogy a bevándorlás szabályozva lesz az elkövetkezendőkben. Bruno Retailleau, a Republikánus párt Szenátus-beli elnöke azonban a témával kapcsolatos interjújában leszögezte, hogy nem fogja megszavazni a bevándorlási törvényt, ami automatikusan tartózkodási engedélyhez juttatná és egyben egy második esélyt adna azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek korábban elutasításra került a menedékkérelmük.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen szintén felszólalt a törvényjavaslattal kapcsolatban. A politikus leszögezte, hogy

a francia lakosság többsége úgy gondolja, hogy a bevándorlást meg kell állítani, és úgy vélik, hogy a jelenlegi kormány képtelen arra, hogy szabályozza az immigrációt.

Le Pen szerint ezért demokratikus úton, népszavazással kellene dönteni egy olyan alapvető kérdésről, mint a bevándorlás.

A francia kormány várhatóan 2023 első negyedében terjeszti a parlament elé a szóban forgó törvényjavaslatot.