Magyarország a háború első napja óta erejéhez mérten segíti és támogatja Ukrajnát - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Beregszászon, aláhúzva, hogy Magyarország oda visz segítséget, ahová az ukrán partnerek kérik.

Sem Kárpátalja, sem Ukrajna egésze nem marad segítség nélkül. Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit - jelentette ki Magyar Levente Csapon, ahol két kamion segélyszállítmányt - áramfejlesztő generátorokat és tartós élelmiszert - adott át az ukrán csapatok által nemrégiben visszafoglalt Herszon lakosságának megsegítésére.

A dél-ukrajnai nagyvárosban és környékén nincs áram-, víz- és távhőszolgáltatás, és a segélykérés a térséget nemrégiben felkereső Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselőtől, valamint Viktor Mikitától, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjétől érkezett.

A kialakult helyzetre való tekintettel a magyar kormány 250 ezer euró azonnali átcsoportosításáról döntött, és megkezdte az eszközök beszerzését és kiszállítását Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével - közölte az államtitkár.

Beregszászon egy magyar, illetve egy ukrán tannyelvű iskola számára száz laptopot adott át Magyar Levente Olekszandr Kosztyucsenko oktatási miniszterhelyettes társaságában, további 250 eszköz pedig Ukrajna távolabbi régióiba kerül.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b2), Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője (j) és Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselő (j2) a kárpátaljai Beregszászon, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet irodájában 2022. december 8-án.Forrás: MTI/Nemes János

Kosztyucsenko a közmédia tudósítóinak elmondta, hogy a magyar partnerek humanitárius segítsége lehetővé teszi az online oktatás minőségének javítását, hiszen a légiriadók és az áramszünetek miatt egyre több iskolás kénytelen ilyen formában megszervezni az oktatást.

Magyar Levente hozzáfűzte, hogy a számítástechnikai eszközöket az ukrán kormánytisztviselők kérésére szerezték be, és a program folytatódik.

Ugyancsak Beregszászon került sor két mikrobusz átadására a Kijev mellett fekvő bucsai kistérség számára.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j), Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője (b) és Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselő (b2) a kárpátaljai Tiszasalamonban 2022. december 8-án. Magyarország áramfejlesztő generátorokat és tartós élelmiszert adott át az ukrán csapatok által nemrégiben visszafoglalt Herszon lakosságának megsegítésére.Forrás: MTI/Nemes János

Erről Magyar Levente nyári helyszíni látogatásán állapodott meg a helyi önkormányzat vezetésével. Az adományt átvevő Szerhij Sepetyko alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatok kivonulását követően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vitt elsőként humanitárius segélyt a városba, és a támogatás azóta is folyamatos.

Magyar Levente elmondta, hogy Magyarország már egy tucat intézményt épített újjá vagy alakított át, Bucsában pedig jövő tavasszal mintegy tízmillió eurós költségvetéssel megkezdődik egy többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ felépítése.