Elképesztő látványt nyújtó, ritka hullámfelhőket sikerült lefotózni

Vágólapra másolva!
Káprázatos látványt sikerült fotón megörökítenie egy helyi lakosnak még kedden, aki  az USA Wyoming államában, Sheridan városában, a Bighorn-hegység csúcsa felett kapta lencsevégre a nagyon ritkán látható légköri jelenségnek számító hullámfelhőket.
Vágólapra másolva!

A képek, melyek leginkább az óceánok tarajos hullámaihoz hasonlító felhőkről készültek, felkerültek a Facebook-ra is. A látvány alapján Matt Taylor, a BBC Weather szakrétője elmondta: az azokon látható képződmények az úgynevezett Kelvin-Helmholtz felhők különösen lenyűgöző példányai.

A szakértő szetrint a Kelvin-Helmholtz felhők szépségének része az is, hogy azokban kifejezésre jut a légkör változékonysága, formálódása. Taylor elmagyarázta, hogy a felhők kialakulásának jelenségét a Kelvin-Helmholtz-instabailittással írják le. Ez azt jelenti, hogy egy emelekdő légréteg felett egy gyorsabb légáram mozog.

Ez a gyorsabb légáram lényegében ráborul a felszálló légrétegre, ami ennek a csodálatos látványnak a kialakulását eredményezheti.

A felhőképződmény Lord Kelvin és Hermann von Helmholtz tudósokról kapta a nevét. Nevükhöz köthető a jelenség mögött álló fizikai folyamatok tanulmányozása és leírása. A különleges felhők "Fluctus felhőkként" is ismertek. Egyek szerint ezek szolgáltak inspirációként Vincent Van Gogh Csillagos éj című híres festményéhez.

Van Gogh, Csillagos éj című olajfestménye Vincent van Gogh - bgEuwDxel93-Pg at Google Cultural Institute/wikipedia