Kilenc bányász halt meg egy indonéziai bányaszerencsétlenségben

Sawahlunto, 2022. december 9.
Mentőalakulatok tagjai egy berobbant szénbánya bejáratánál a nyugat-szumátrai Sawahluntóban 2022. december 9-én. A detonációnak halálos áldozatai is vannak.
MTI/AP/Devanya Zianisa
Sawahlunto, 2022. december 9. Mentőalakulatok tagjai egy berobbant szénbánya bejáratánál a nyugat-szumátrai Sawahluntóban 2022. december 9-én. A detonációnak halálos áldozatai is vannak. MTI/AP/Devanya Zianisa
Vágólapra másolva!
Kilenc bányász meghalt egy szénbánya robbanásában Indonézia Nyugat-Szumátra tartományában, és a mentők továbbra is egy eltűnt bányász után kutatnak, miután két másikat megmentettek.
Vágólapra másolva!

Kilenc bányász halt meg egy szénbánya berobbanásában pénteken Indonéziában, a nyugat-szumátrai Sawahluntóban. A mentőalakulatoknak két embert élve sikerült kimenteni a detonációban beomlott bányából, egy további bányász után még kutatnak.

Mentőalakulatok tagjai egy berobbant szénbánya bejáratánál a nyugat-szumátrai Sawahluntóban 2022. december 9-én Forrás: MTI/AP/Devanya Zianisa

A szerencsétlenséget valószínűleg a bányákban jelenlévő mérgező gázok, főként a metán berobbanása okozta, miközben a 12 bányászból álló kötelék a bánya mélye felé tartott.

A mentőalakulatok munkatársai ezért elszívó ventillárotokkal távolították el a veszélyes összetételű levegőt a bánya első szakaszánál, hogy biztonságosan bejuthassanak a bányaüregbe. A műveleti területről készütl felvételeken látni, hogy a mentők hordágyakon hozzák ki a szerencsétlenség áldozatait, oxigéntartályok alkalmazásával lélegeztetve őket. Egyes felvételeken azt is látni, hogy a beomlott gödörből sárga testzsákokat emelnek ki.

Mentőalakulatok a berobbant szénbánya bejáratánál Forrás: MTI/AP/Devanya Zianisa

A délkelet-ázsiai országokban több veszély is fenyegeti a bányászok életét, többek között a területeken bekövetkező földcsuszamlások, hirtelen áradások, és az alagutak összeomlása. De ez nem minden.

Idén áprilisban egy 29 embert szállító, túlterhelt teherautó borult fel egy domboldalon egy illegális aranybána közelében Nyugat-Pápuában.

A balesetben 18-an haltak meg. 2019-ben pedig az egyik illegális indonéz aranybányában történt katasztrófa: összeomlott egy sebtiben összetákolt faépítmény a meggyengült szerkezetű talajon. Több mint 40 halálos áldozata volt az esetnek, akiket a bánya üregében temettek el.