Döbbenetes jelentés az ukrán terrorról

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
A Mandiner arról számolt be a Politico értesülései alapján, hogy Ukrajnában legalább 30 pap ellen zajlik nyomozás, gyakoriak az ukrán biztonsági szolgálat által tartott házkutatások is, mivel orosz kollaboránsokat keresnek az egyházban.
Vágólapra másolva!

Hajtóvadászat indult az orosz kollaboránsok után az ukrán egyházakban – írja friss cikkében a Politico. Ahogy egyre több bizonyíték kerül elő a „papságon belüli árulókról, úgy egyre inkább nő az igény az orosz kötődésű ukrán ortodox egyház betiltása iránt a közvéleményben" - írják.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az utóbbi hetekben számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte.

Volodimir Zelenszkij az egyházban is orosz kollaboránsokat keres Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A hivatalos tájékoztatás szerint a műveletek az orosz titkosszolgálat szabotázstevékenysége elleni intézkedések részét képezték. Az SZBU házkutatásairól ide kattintva olvashat bővebben.

Szerdán számoltunk be arról, hogy 12 év szabadságvesztésre ítélt az ukrán bíróság egy Luhanszk megyei papot, a Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárny" liszicsanszki templomi elöljáróját, aki az SZBU szerint információkat szivárogtatott az oroszoknak az ukrán fegyveres erők szeverodonecki állásairól. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A Politico arról ír, a növekvő feszültségek jelentős kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij meddig mehet el a látszólag vallási intézményre gyakorolt nyomás fokozásában.

Előzmények

Az ukrán egyház 2018-ban két szárnyra szakadt szét. A Kreml ellenállása ellenére az Ukrán Ortodox Egyház (OCU) 2019-ben a konstantinápolyi pátriárkától egyházi függetlenséget kapott. A viszályt alátámasztó politikai törésvonalak jeleként az OCU egyházai támogatást nyújtottak a 2014-es Majdan tüntetőknek, akik megdöntötték Viktor Janukovicsot, Moszkva ukrajnai „szatrapáját".

A másik szárny továbbra is lojális volt Moszkvához, viszont májusban azt állította, hogy megszüntette a Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill pátriárkának való alárendeltségét. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kevesen hiszik, hogy a szakadás őszinte – jegyzi meg a Politico. A portál szerint további 30 pap ellen zajlik nyomozás.

Ahogy egyre több bizonyíték kerül elő a kollaboráns papokról, úgy duzzad a közhangulat az „oroszbarát szárny" betiltásáért. A múlt héten a szárny bezárását követelő nyilvános petíció hamar összegyűjtötte a szükséges 25 000 aláírást ahhoz, hogy hivatalosan is Zelenszkij elnök elé kerüljön – írja a lap.

A portál azt is megemlíti, hogy korábban ukrán képviselők egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben azt indítványozzák, hogy tiltsák be az ukrán ortodox egyház „Moszkvához hű szárnyát". Erről ide kattintva olvashat bővebben.