Minszknek olyan értesülései vannak, amelyek szerint a nyugati országok hadműveletet indított volna Oroszország ellen, ha 2020-ban Fehéroroszországban sikerül az államcsíny - jelentette ki pénteken egy orosz televízióműsorban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

"Önök (a Nyugat) erre készültek. Ezt mi pontosan tudjuk. (Az orosz elnöknek, Vlagyimir) Putyinnak elmondtam, hogy rövidesen közzétesszük ezeket a tényeket: a 2020. évi fehéroroszországi lázadás után, ha az kiszélesedett volna, a Szmolenszki terület határára vonultak volna a NATO-val, megragadták volna nálunk a hatalmat, és háborút indítottak volna Oroszország ellen a Donyec-medencéből. (.) 2021-2022-ben megkezdődött volna a háború" - mondta a Rosszija-24 televízióban Pavel Zarubin újságíró kérdésére válaszolva Lukasenka a "Moszkva, Kreml, Putyin" című műsorban. 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökForrás: AFP/Siarhei Leskiec

2020. augusztus 9-én vitatott tisztaságú elnökválasztást tartottak Fehéroroszországban, ahol a központi választási bizottság hivatalos végeredménye szerint a hatodik mandátumáért induló egykori állami gazdasági igazgató, Lukasenka több mint 80 százalékkal végzett az első helyen.

A szavazás után a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja hivatalos nyomásra Litvániába menekült, a kormány pedig lecsapott a tüntetésekre, és több mint 35 ezer demonstrálót őrizetbe vett.
Minszk váltig állította, hogy a tüntetéseket külföldről koordinálják.

A háborúról a percről percre tudósításunkat a linkre kattintva olvashatják.