Szijjártó Péter: Sikerült elérni, hogy a kilencedik szankciós csomag ne veszélyeztesse Magyarország érdekeit

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A kilencedik szankciós csomag esetében nem sérülnek a magyar érdekek, így nem lesznek az energetikát érintő szankciók, és a nukleáris energia nem része a szankciós csomagnak - mondta Szijjártó Péter Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozása után. 
Vágólapra másolva!

Ha nem jön gyorsan a béke, akkor a helyzet könnyen kicsúszha a kontroll alól - mondta Szijjártó Péter. Brüsszelben továbbra sem a béke irányába mozdulnak a viták, a béke szó háttérbe szorul, háborús retorika van - tette hozzá.

Szijjártó Péter: A magyar energiaellátást nem veszélyezteti a kilencedik szankciós csomag Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A külgazdasági-és külügyminiszter közölte, hogy a kilencedik szankciós csomag esetében nem sérülnek a magyar érdekek, így nem lesznek az energetikát érintő szankciók. A nukleáris energia nem része a szankciós csomagnak - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy kétmilliárd euróval emelik az európai békekeret összegét. Ebben a keretben benne lesznek az illegális migrációval kapcsolatos költségek finanszírozása is. A nyugat-balkáni országok erősíthetik a képességeiket. Minden későbbi forrásfelhasználáshoz egyhangú döntés kell majd - tette hozzá.

187 millió eurót elkülönített Magyarország Ukrajnának, és kész kétoldalú alapon tárgyalni hazánk - mondta Szijjártó.

Ezt továbbra sem támogatja Magyarország

A közös európai hitelfelvételt nem támogatja Magyarország továbbra sem - tette hozzá. A legegyszerűbb az volna, hogy minden ország saját maga biztosítaná a forrást erre.

Az Adria-kőolajvezetéken a horvátok semmilyen munkát nem végeztek a kapacitásnövelés érdekében - mondta a miniszter. Az EU sem tett semmit annak érdekében, hogy növeljk ott a kapacitás.

Mindent megtettünk, amit az Európai Bizottság kértz uniós pénzek ügyében - mondta kérdésre Szijjártó.

Már régen is vicc volt, hogy az Európai Parlament utasításokat küldött korrupciós ügyekben a különféle uniós intézményeknek, de ez mostantól egy rossz vicc - így reagált Szijjártó a példátlan baloldali európai parlamenti korrupciós botrányra.