Teljes sötétségben és fűtés nélkül tanulnak egy francia gimnázium diákjai

földgáz, gázfogyasztás, gázfűtés, fűtés, radiátor, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
A Párizzsal északkeleten határos Seine Saint-Denis megye Aulnay-sous-Bois településének legnagyobb gimnáziumában forgatott a BFMTV televízió stábja, amikor egy újabb áramszünet miatt teljes sötétségbe borult a tanintézmény. A kamerák megörökítették, ahogy a középiskolások a mobiltelefonjuk fényénél próbálják meg követni a tananyagot a könyvekből, illetve jegyzeteket írni a füzetekbe. Az iskolába 2400 tanuló jár.
Vágólapra másolva!

A francia hírtelevízió látogatásának eredeti oka azonban nem az áramszünet volt – ami váratlanul és látványosan egészítette ki mégis a helyszíni riportot –, hanem az iskolában uralkodó tarthatatlan állapotok.

Az energiatakarékosság, a rosszul szigetelt falak, a technikai malőrök miatt akadozó fűtés következtében a város egyik legnagyobb gimnáziumának diákjai – és oktatóik –

14 fokos tantermekben tanulnak, 12 fokos folyosókon pihennek az órák között, és 7 fokos tornateremben vesznek részt a testnevelési órákon.

Videót itt nézheti meg a linkre kattintva.

Az osztálytermek ablakai sok helyen hiányoznak, máshol a – a korábbi felújítás során – rosszul berakott új ablakokat nem lehet becsukni, a nyílászárók alatt - a rossz vagy hiányzó szigetelés miatt - beszivárgott nedvesség átáztatja a falakat. Az iskola álmennyezete pedig egyre több helyen esik le és hiányzik, a folyosókon vibrálnak az ócska neoncsövek. A mosdókban a vécéfülkéken nincs ajtó.

A diákok arról számolnak be, hogy reggel olyan hideg van a termekben, hogy nincs kedvük tanulni.

Nyolctól ötig tartózkodnak a fűtetlen épületben, áramszünet esetén pedig csak a mobiltelefon fénye világít tanítás közben,

ilyenkor "vakon" tanulnak. November óta már tízszer borult teljes sötétségbe az iskola.

Az intézmény tanárai a kamerák előtt elmondták, hogy azért fordultak a média nyilvánosságához, mert a gimnázium üzemeltetéséért felelős fővárosi régió a többszöri kérés ellenére sem reagál a panaszra, miközben a gimnázium legkritikusabb állapotban lévő épületrészei nem szerepelnek a régióvezetés felújítási terveiben.