Giorgia Meloni: Az EP korrupciós botrányának pusztító hatása lehet az európai intézményekre

Eva Kaili  Greek Prime Minister George Papandreou Faces Confidence Vote In Parliament is seen ahead of the confidence vote to the government of prime minister George
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 04: Eva Kaili of the Social Democrats party PASOK, who announced yesterday that she is not giving her vote in support of Prime Minister George Papandreou, looks on as the confidence vote takes place in the Greek parliament on November 04, 2011 in Athens, Greece. A positive end of the confidence vote is key to Greece receiving a financial aid package worth 130 billion Euros from the E.U. Without this deal sources say Greece will run out of money by the middle of December. (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Katarral kapcsolatos korrupciós ügy lehető legszélesebb kivizsgálást és az elkövetők szigorú megbüntetését sürgette Giorgia Meloni olasz kormányfő Brüsszelben csütörtökön, miközben egyre több olasz baloldali politikus neve merül fel a vizsgálatban. A La Repubblica című napilap úgy értesült, hogy a brüsszeli korrupciós botrány három gyanúsítottja, név szerint Francesco Giorgi, Antonio Panzeri és Andrea Cozzolino a marokkói titkosszolgálattól (Dged) is kapott pénzt. Francesco Giorgi egyébként a korrupciós botrány első számú gyanúsítottjának, Eva Kaili baloldali görög EP-képviselőnek az élettársa. A katari szál mellett tehát megjelent a marokkói szál is.
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni az Európai Unió csúcstalálkozója előtt adott rövid nyilatkozatot, melyben pusztító hatásúnak nevezte a korrupciós botrányt.

– jelentette ki. Olaszország miniszterelnöke hozzátette,

az Európai Unió és a tagállamok hitele forog kockán.

Az Il Fatto Quotidiano című olasz napilap Manon Aubryval, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselőjével közölt interjút. A baloldali frakcióvezető kijelentette, hogy az eddig őrizetbe vettek "csak a jéghegy csúcsát" képviselik.

Megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták (S&D), valamint az Európai Néppárt (EPP) politikusai.

Aubry korábban közösségi oldalain közzétett videókkal hívta fel a figyelmet az EP-ben zajló "beszivárgásra".

Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt,

Eva Kaili görög szociáldemokrata EP-képviselőt, az EP leváltott alelnökét, valamint három társát pénteken tartóztatták le

a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben zajló nyomozás részeként. Azóta vizsgálati fogságban vannak.

Eva Kaili Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Vladimir Rys

Eva Kaili Gyurcsányné közeli ismerőse, és Soros György amerikai milliárdos egyik kedvenc európai szervezetében, a Külkapcsolatok Európai Tanácsában (ECFR) együtt dolgozott a bukott miniszterelnök feleségével.

A belga rendőrség közleménye szerint

csaknem 1,5 millió eurót készpénzt foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során.

Kailit kivéve az eddigi gyanúsítottak mindannyian olaszok:

Francesco Giorgi, Kaili élettársa, a szintén őrizetbe vett Antonio Panzeri munkatársa, korábban pedig Andrea Cozzolinóval dolgozott, aki jelenleg szintén egy belga börtönben várja meghallgatását.

A belga hatóságokkal együttműködő olasz pénzügyőrség Francesco Giorgi milánói lakásában további húszezer euró készpénzt foglalt le. Őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték Antonio Panzeri feleségét és lányát is.

Az egykori szakszervezeti vezető Panzeri, aki 2004-től 2019-ig volt az EP tagja, jelenleg az Első cikkely nevű baloldali párt politikusa. A pártot többek között a szintén baloldali Demokrata Pártból (PD) kilépett Massimo D'Alema volt miniszterelnök és a volt PD-főtitkár, Luigi Bersani alapította. Andrea Cozzolino pedig a PD tagja.

Antonio Panzeri, korábban az EP emberi jogokért felelős albizottságának elnöke, 2019-ben megalapította a Fight Impunity nevű civil szervezetet, melynek tiszteletbeli elnökségi tagja volt Dimitrisz Avramopulosz volt európai migrációs biztos, valamint Emma Bonino baloldali olasz csúcspolitikus, aki korábban humanitárius biztosként dolgozott, de volt már külügyminiszter is.

Utóbbi kedden lemondott tisztségéről a szervezetben.

A korrupciós ügy további olaszokat is érint: a belga hatóságok közlése szerint lefoglalták a szintén Luigi Bersanihoz közel álló Davide Zoggia EP-irodáját és telefonjait, valamint vizsgálat alatt áll az európai intézményekben olasz baloldali politikusoknak dolgozó Donatella Rostagno, Federica Garbagnati, és a már őrizetbe vett Niccolo Figa-Talamanca is, aki a No Peace Without Justice (NPWJ) civilszervezet igazgatója. Az NPWJ-t az egykori olasz Radikális Párt hozta létre, melynek Emma Bonino volt a vezetője.

Az Origo 2019 májusában írt arról, hogy az EP-választási kampányban Emma Bonino Cseh Katalin momentumos politikussal, akkori EP-képviselőjelölttel parolázott.

Bonino pártjának akkori kampányát pedig Soros György támogatta 200 ezer euróval.

"Néhány férges alma nem képviseli az európai parlament egészét "- mondta Antonio Tajani olasz külügyminiszter, az EP volt elnöke.

A baloldali La Repubblica úgy értesült,

Francesco Giorgi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét.

Magára vállalt mindent élettársa Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van. A napilap úgy tudja,

Francesco Giorgi elismerte azt is, hogy a civil szervezetek a pénz tisztára mosására szolgáltak.

A napilap rámutatott, hogy Francesco Giorgi, Antonio Panzeri és Andrea Cozzolino

a marokkói titkosszolgálattól (Dged) kapott pénzt.

A Dgde embereivel Rabatban, Brüsszelben és Varsóban is találkoztak.