Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Japán felé

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy óriáskivetítőn, amely a legutóbbi észak-koreai rakétakilövésről tudósít Tokióban 2022. szeptember 4-én, miután a rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból.
Vágólapra másolva!
Észak-Korea kilőtt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát (SRBM) pénteken a Japán- (más néven Keleti-) tengerre.
Vágólapra másolva!

Egy héten belül ez már a második ilyen jellegű erődemonstráció a kommunista ország részéről, miután múlt vasárnap két közepes hatótávolságú rakéta kilövését jelentették a dél-koreai fegyveres erők.
A vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) szűkszavú közleménye szerint a kilövést helyi idő szerint délután fél ötkor észlelték Phenjan területéről.

Hozzátették: fokozott figyelemmel kísérik Észak-Korea hadi tevékenységét, és fenntartják az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben a teljes készenléti állapotot.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A pénteki rakétateszt előzménye, hogy Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga felháborodott kedden dél-koreai szakértők nyilvánosan közölt véleményén. Ezek a szakértők kétségbe vonták, hogy Phenjan birtokában van annak a technológiának, amely képessé teszi interkontinentális ballisztikus rakétáik visszatérítését az atmoszférába.

Észak-Korea a korábbi, múlt vasárnapi rakétakilövésről azt állította, hogy a dél-koreaiak valójában az ország első katonai felderítő műholdjának jövő áprilisáig tartó telepítési előkészületeit észlelték.

Japán pár nappal korábban jelentette be, hogy megkétszerezi a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat a következő öt évben, azzal a céllal, hogy a hadsereg megelőző csapások végrehajtására is képessé váljon.

Tokió szerint Phenjan katonai tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Japánra nézve.
A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan az idén példátlanul sok, összesen 67 rakétatesztet hajtott végre, és kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amellyel az Egyesült Államok területét is képes elérni.