A korrupt brüsszeli politikusokat bárki le tudja fizetni, aki akarja

BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 14: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'BELGIUM FEDERAL POLICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Belgian Federal police have released an image of 1.5 million euros in cash they say was seized in raids on two homes in Brussels, on December 14, 2022. Police in Belgium seized more than 1.5 million euros in cash in the Brussels homes of MEP Eva Kaili and former Italian MEP Pier Antonio Panzeri. Belgian Federal Police / Handout / Anadolu Agency (Photo by Belgian Federal Police / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Unió nem tett meg minden lépést annak érdekében, hogy az alkalmatlan és korrumpálható személyeket kiszűrje, és ezen bűncselekményeket időben felismerje – jelentette ki az Origónak adott interjúban Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Eva Kailihoz köthető brüsszeli korrupciós üggyel kapcsolatban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője szerint eddig minden jel arra utal, hogy nagy mennyiségű készpénz birtokában érdekek vásárolhatók az Európai Unió intézményeiben, amelyekkel – ahogyan eddig is feltételezhető volt – leginkább a globalista elit rendelkezik. A szakértő arról is beszélt, hogy a botrányok napvilágra kerülését követően a baloldal itthon és az Európai Parlamentben is mély hallgatásba merült. Hozzátette: ahogyan hazánkban a volt miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter, úgy Eva Kaili is ártatlannak vallja magát, és ugyanúgy lerázni kívánja magáról a felelősség elkerülhetetlen súlyát, lemondásnak egyik esetben sincs nyoma.
Vágólapra másolva!

Olasz és belga lapok értesülései szerint a brüsszeli korrupciós botrány új fejleménye, hogy részleges beismerő vallomást tett az elképesztő luxusban élő Eva Kaili, aki eddig mindent tagadott. Mit jelent ez az ügy szempontjából, illetve lehet-e következménye az eljárás végén?

Hosszú évek óta sejthető volt, hogy a többek között a laza lobbi-szabályok és az átláthatatlan pénzügyi elszámolási rendszer következtében számos korrupciós ügyben lehet érintett a brüsszeli elit.

A korrupció felszámolásának egyik fontos, ha tetszik szuper mérföldköve, hogy Eva Kailit, az Európai Parlament volt alelnökét és görög szocialista képviselőt 2022. december 9. napján tartóztatták le a belga hatóságok korrupció vádjával indított nyomozás keretében. A külföldi lapok értesülései szerint a volt EP-alelnök, valamint további három társa – a volt EP-alelnök élettársának vallomása szerint – olyan lobbiszervezetnek voltak a tagjai, amelyet Marokkó és Katar arra a célra használt, hogy befolyással legyen az Európai Parlament döntéseire. Hangsúlyozandó, hogy

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a korrupt brüsszeli bürokrata megtalálja a korrupt pénzeket, bárhol legyenek is. Az új fejlemények szerint Eva Kaili kedden a belgiumi Haren börtönének női részlegén tartott kihallgatása során beismerte, hogy

megbízta apját 1,5 millió euró készpénz elrejtésére, amelynek egy jelentős részét nála megtalálták. A volt EP-képviselő apjánál a nagy mennyiségű készpénzt egy brüsszeli szállodából való távozása során történt előállításkor találták.

A részleges beismerő vallomás, valamint a megtalált készpénz nagy mértékben terhelő bizonyíték a volt EP alelnök ellen, mivel a beismerő vallomása felhasználható ellene, a készpénz pedig bűnjelnek, vagyis bűncselekmény elkövetésére irányuló bizonyítéknak minősül.

Eva Kailinak börtönben kell maradnia. Forrás: Twitter/Labor Ministry of Qatar

Közben egyre csak dagad az ügy, ugyanis újabb uniós politikusok buktak le. Mi várható még a jövőben: derülhetnek-e még ki újabb ügyek, és miért nem derült ezekre eddig fény?

Immár több politikusa – így Maria Spyraki görög jobboldali képviselő – által a Manfred Weber vezette Néppárt is érintett. További, a korrupciós bűncselekmény elkövetésével kapcsolatba hozott személy egy olasz EP-politikus, a szintén szocialista Pier Antonia Panzeri; a volt EP-alelnök élettársa, Francesco Giorgi, aki egy olasz szocialista EP-képviselő asszisztenseként dolgozott; valamint a „No Peace Without Justice" nevű NGO főtitkára, az olasz Niccolò Figà-Talamanca, és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója, a lett származú Eldar Mamedov. Tekintettel arra, hogy az EP-botrány nemrég robbant ki, és a nyomozás még kezdeti szakaszban és egyben folyamatban van, így további részletek felderítésére lehet számítani, ahogyan arra is fény derült, hogy az olasz szocialista EP-politikus Panzerinek a Marokkótól kapott „ajándékok" Marokkó lengyelországi nagykövetén, Abderrahim Atmoun-on keresztül jutttak célba. Az ügy valószínűleg azért tart korai szakaszában, mivel a Katarban rendezett futball világbajnokság alig egy hete ért véget, az Európai Parlamentnek pedig ugyanezen a héten kellett volna döntenie a katariak schengeni vízummentességéről, részben talán arra is hivatkozva, hogy a letartóztatott Eva Kaili a katari országot dicsérő állításokat fogalmazott meg nyilvánosan, úgy mint Katar, a „munkajogok terén betöltött élenjáró" szereplője, vagy „a katari világbajnokság tulajdonképpen ékes bizonyítéka, hogy a sportdiplomácia hogyan képes történelmi átalakulást elérni egy országban az arab világot inspiráló reformokkal."

Ezen állításait még saját párttársai is megdöbbenve hallgatták, utóbb állítva, hogy elég sokkoló, ha a gyanú beigazolódik.

Kiderült, hogy az előző migrációs biztost, a görög Avramopuloszt is lefizették. Ezek tükrében hogyan értékelhető a brüsszeli elit utóbbi években intézett támadása például Magyarország ellen? Elképzelhető, hogy globalista körök befolyásolták a brüsszeli politikusokat, akik így azok akarata szerint cselekedtek?

Avramopulosz volt migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa pozíciójának alkalmatlanságára nem először tett tanúbizonyságot, a Századvég Alapítvány 2019-ben szakértők bevonásával készített demokráciaindexében már felhívta a figyelmet a volt biztos alkalmatlanságára. Tekintettel arra, hogy a volt migrációs biztos 2019-ig töltötte be tisztségét, és három évvel később mégis érintett lehet a EP-botrányban, az uniós intézmények gyenge szűrőrendszerére enged következtetni.

2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. Forrás: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Az Unió nem tett meg minden olyan lépést annak érdekében, hogy az alkalmatlan és korrumpálható személyeket kiszűrje, és ezen bűncselekményeket időben felismerje.

Azáltal, hogy ilyen belső hatékonysági és korrupciócsökkentési intézkedéseket nem, vagy nem elégségesen tett, jelentősen hitelteleníti a Magyarországgal szemben megfogalmazott korrupciós vádakat. További tekintettel arra, hogy Magyarország ezen kéréseknek is eleget tett, míg az Unió ebből a szempontból több sebből is vérzik, az országunkat akár példakánt is felhozhatja az, aki korábban büntetni akarta.

Milyen állapotban van most az európai és a magyar baloldal?

Két dolgot biztosan tudunk immár – egyrészt ha Soros György súlyosan korrupt hálózatához kapcsolódik egy intézmény, mint ahogy tette és teszi ezt az Európai Parlament, az hasonlóan korrupttá válik. A másik tanulság, amit régóta hangsúlyoz a magyar nemzeti blokk, jelesül hogy Brüsszel teljes mértékben hiteltelen a jogállamiság és a korrupció elleni harc tekintetében is.

Ez a nemzetközi korrupciós és uniós döntésbefolyásolási kísérlet a hazai baloldal külföldi dollártámogatását követően különösen lesújtó.

Egyrészt mindkét esetben tény, hogy ilyenre korábban még nem került sor, másrészt ezen problémák kezelése generális prevenció jelleget is be kell, hogy töltsön, hogy a jövőben ilyen ismételten ne vagy kevésbé fordulhasson elő. Ahogyan most fog eljárni egyrészt az Unió, másrészt a hazai nyomozóhatóság, az példamutató leckeként kell, hogy szolgáljon a jövő számára.

A botrányok napvilágra kerülését követően a baloldal akár itthon, akár az Európai Parlamentben egyaránt mély hallgatásba merült.

Ahogyan hazánkban a volt miniszterelnök-jelölt, úgy Eva Kaili is ártatlannak vallja magát, és ugyanúgy lerázni kívánja magáról a felelősség elkerülhetetlen súlyát, például lemondásnak egyik esetben sincs nyoma. Mindezek alapján akár a nagyvilágnak, akár a hazai választópolgároknak is például szolgál, hogy

a baloldali politikusok nagy mennyiségű külföldi pénz ellenében saját tisztségükhöz fűződő felelősségükről és az őket választó polgárok érdekeinek képviseletéről azonnal elfeledkeznek, és a nemzeti vagy európai uniós érdekek helyett a globális tőke szolgálatába állnak.

Amennyiben a nyomozások során további baloldali politikusok felelőssége merül fel, úgy annak egyértelmű következménye, hogy a baloldal – akár itthon, akár az Európai Parlamentben – mély válságba fog süllyedni.