Tovább korlátozzák a nőket az iszlamista tálibok Afganisztánban

Kandahár, 2021. szeptember 1. Iszlamista tálib fegyveresek Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/EPA/STRINGER
Vágólapra másolva!
A tálibok megtiltották, hogy a nők hazai és külföldi civil szervezetnek dolgozzanak Afganisztánban, miután "komoly panaszok" merültek fel az öltözködésük miatt.
Vágólapra másolva!

A tálib gazdasági minisztérium közölte: a visszavonják a rendelkezést be nem tartó szervezetek működési engedélyét. Az intézkedés a humanitárius szervezetek működését veszélyezteti. Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Iszlamista tálib fegyveresek Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. Forrás: MTI/EPA/Stringer

Négy nappal korábban Nida Mohammad Nadim felsőoktatási miniszter jelentette be, hogy

a nők meghatározatlan ideig nem járhatnak állami és magán felsőoktatási intézményekbe,

az intézkedést szintén a kötelező kendőviselet megsértésével indokolta.

2021 augusztusában, újbóli hatalomra kerülésüktől tett ígéreteiktől eltérően a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, a nőket fokozatosan eltávolították a közéletből és a középiskolákból.