Így lehet béke - itt vannak Oroszország feltételei

landscape HORIZONTAL 2970803 11/08/2016 Russian presidential spokesman Dmitry Peskov during Russian President Vladimir Putin's meeting with Premier of the State Council of the People's Republic of China Li Keqiang at the Moscow Kremlin, November 8, 2016.
Dmitrij Peszkov
Vágólapra másolva!
Az orosz elnöki szóvivő szerint a béke feltétele, hogy Ukrajna elismerje az oroszok által annektált négy megyét, Luhanszkot, Donyecket, Herszont és Zaporizzsjat - írja a Lenta.
Vágólapra másolva!

Dimitrij Peszkov szerint Oroszország csak akkor hajlandó tárgyalni a békéről, ha az ukránok elismerik a négy annektált megyében végbement népszavazások eredményét, amelyek során a lakosok kinyilvánították, hogy Oroszországhoz akarnak tartozni. Vagyis akkor lesz csak béke, ha ezeket a megyéket teljes egészében feladják az ukránok.

Putyin szóvivője hozzátette, hogy jelenleg nincs kidolgozott béketerv a konfliktus lezárására, azonban annak megírásához mindenképp figyelembe kell majd venni az orosz érdekeket és követeléseket.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvívő Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Mint ismert, szeptember 23 és 27 között Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékben népszavazást tartottak arról, hogy a térségek Ukrajnához vagy Oroszországhoz akarnak-e csatlakozni. A végeredmény szerint a lakosok több mint 80 százaléka az oroszok mellett voksolt. Az eredmény alapján Moszkva bejelentette a területek annektálását, ezt az eredményt viszont sem Ukrajna, sem pedig a nemzetközi közösség nem fogadja el.

A nyarat követően az ukránok ellentámadásba lendültek, és többek között jelentős területeket foglaltak vissza Herszon megyében, többek között a megye fővárosát is. Az orosz követelés azt jelentené, hogy az ukránoknak ki kell vonulniuk ezekről a területekről, hiába nem foglalták el azokat teljes egészében az oroszok.