Kim Dzsongun háborúra készül

Kim Dzsongun, észak-koreai, vezető, lánya, Kim Dzsue
This picture taken on November 18, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 19, 2022 shows North Korea's leader Kim Jong Un (R) walking with his daughter as he inspects a new intercontinental ballistic missile (ICBM) "Hwasong Gun 17", ahead of its launch at Pyongyang International Airport. - North Korean leader Kim Jong Un said he would respond to US threats with nuclear weapons, state media said on November 19, after Kim personally oversaw Pyongyang's latest launch of intercontinental ballistic missile. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Vágólapra másolva!
Új célokat állított 2023-ra a hadsereg elé Kim Dzsongun észak-koreai vezető a hatalmon lévő Koreai Munkapárt ülésén - jelentette szerdán a helyi állami média.
Vágólapra másolva!

A KCNA beszámolója szerint a Központi Bizottság hatodik, kibővített plenáris ülésének második napján Kim áttekintette a Koreai-félszigeten és a világban "újonnan kialakult, kihívást jelentő helyzetet".

Az észak-koreai vezető a politikai helyzet változásaira való felkészülés jegyében új, 2023-ban követendő célokat tűzött ki az önvédelmi képességek megerősítésére

- írta a KCNA, amely azonban nem közölt részleteket ezekről a célokról. Kim Dzsongun megállapítása ugyanakkor arra utalhat, hogy az elszigetelt ország tovább gyorsítja katonai fejlesztéseit.

Észak-Korea idén eddig soha nem látott számú rakétakísérletet hajtott végre.

Számos rakétaindítás célja a 2021 elején, a Koreai Munkapárt kongresszusán meghirdetett ötéves tervben szereplő "kiemelt fontosságú" stratégiai fegyverek kifejlesztése volt.

Egy férfi elsétál egy televízió előtt, amin egy észak-koreai rakétakísérletről készült felvétel látható a hírekben a szöuli vasútállomáson, 2022. szeptember 29-én Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ennek sorában a taktikai nukleáris fegyverek, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta, hiperszonikus fegyverek, nukleáris meghajtású tengeralattjárók és egy felderítő műhold szerepelt.

A térségben egész évben nagy volt a feszültség Észak-Korea folyamatos fegyvertesztjei közepette.

Hétfőn, 2017 óta először öt észak-koreai drón átlépte a Korea-közi határt.

A pilóta nélküli repülőeszközök a határ menti Kjonggi tartományban hatoltak be a dél-koreai légtérbe. Ebben a tartományban található a főváros, Szöul is. A dél-koreai hadsereg harci repülőgépeket és helikoptereket vetett be, de nem tudott megsemmisíteni egyetlen behatoló észak-koreai drónt sem. Ezek visszatértek indítási helyükre, vagy eltűntek a dél-koreai radarok elől.

Kim Dzsongun a lányával sétál, miközben mögöttük van egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (2022. november 18.) Forrás: AFP/Str

Kim Dzsongun a plenáris ülésen rámutatott "számos súlyos hiányosságra" is, amelyeket az idén olyan területeken észleltek, mint a tudomány, az oktatás és az egészségügy, és javaslatot tett ezek leküzdésére, valamint felvetette a jövő évi kulcsfontosságú feladatokat - írta jelentésében a KCNA.

Az észak-koreai vezetők korábban az újév napján mondtak beszédet, de az utóbbi években Kim az év végén egynapos pártgyűléseket hívott össze, hogy bejelentse a fontosabb politikai döntéseket.
A gazdaság kiemelt helyen szerepel a mostani ülés napirendjén, mivel Kimre egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi szankciók, a koronavírus elleni zárlat és a természeti katasztrófák miatt.