Itt az új orosz nukleáris szuperfegyver

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. november 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországi Történelmi Társaság és az Oroszországi Hadtörténeti Társaság képviselőivel folytatott tanácskozáson Moszkvában 2022. november 4-én, a népi egység napján. Az orosz vezetés 2005-ben nyilvánította november 4-ét a népi egység napjává, amely a lengyel-litván megszállók 1612-es kiűzésének évfordulója. A megszállók elleni népfelkelést Kuzma Minyin és Pozsarszkij herceg vezette. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin szerint az új orosz nukleáris tengeralattjáró több szempontból is páratlan. Az orosz elnök videokonferencia során mondott köszönetet a tervezőknek és a kivitelezőknek - számolt be róla az Izvesztija.
Vágólapra másolva!

Putyin megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban felpörgött az orosz hadiipar. Minden korábbinál nagyobb számban állítanak elő felszereléseket a haditengerészet számára. Hozzátette, hogy a gyártási volumen további növekedése várható, ennek érdekében minden szükséges lépést megtesznek.

Putyin elnök arról is beszámolt, hogy további négy új nukleáris tengeralattjáró fog épülni a friss fegyverkezési tervezetnek köszönhetően. Ezek szerinte biztosítani fogják, hogy Oroszország biztonságát a hadsereg meg tudja őrizni.

Vlagyimir Putyin új tengeralattjárót avatott fel Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

Putyin december 29-én részt vett a III. Sándor névre keresztelt nukleáris tengeralattjáró ünnepélyes vízbehelyezésén. Azonos időben több másik kikötőben is új hajókat bocsátottak vízre, többek között a Suvorov tábornok névre keresztelt nukleáris tengeralattjárót, a Grad nevű kisméretű hadihajót, illetve az Anatolij Smelov aknakeresőt.