Itt van Zelenszkij újabb botrányos döntése

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Meglehetősen élesen bírálták a nemzetközi jogvédő szervezetek, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a vitatott törvényt, amely kiterjeszti a kormány hatáskörét a médiacsoportok és az újságírók szabályozására. Az új médiatörvény lehetővé teszi, hogy az úgymond nem regisztrált híroldalakat egyszerűen betilthassák. Ez a gyakorlat a sajtó- és a szólásszabadság durva megsértésének minősíthető. Az Európai Újságírók Szövetségének a főtitkára szerint pedig a törvény ellentmond az európai sajtószabadság normáinak.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a média-szakszervezetek és a sajtószabadságért felelős szervezetek kifogásai ellenére januárban írta alá az új jogszabályt. Eszerint a Nemzeti Televíziós és Rádiós Sugározási Testület – amelynek tagjait az elnöki adminisztráció és a parlamenti képviselők nevezik ki – szélesebb jogkörrel fog rendelkezni az ukrán médiaszervezetek és újságírók felett, hívja rá fel a figyelmet a Blikk az amerikai The Hillre hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A Kyiv Independent úgy fogalmazott, hogy

a szabályozó ügynökség ezentúl hatékonyan leállíthatja a nem regisztrált híroldalakat.

Az Ukrán Újságírók Országos Szövetsége múlt havi, decemberi közleményében azt mondta, hogy

a törvényjavaslat fenyegetést jelent a sajtószabadságra Ukrajnában.

„Az ilyen jogkörök egyértelműen túlzóak" – írta a szervezet.

– hangsúlyozták.

Zelenszkij kormányát már nem először vádolják a sajtószabadság elnyomásával. Az ukrán elnök elsőként 2019-ben, hivatalba lépése évében rendelte el a médiaszabályozás fellendítését célzó új törvény megalkotását. A törvényt számos más új alapszabály mellett fogadták el, amelyre a képviselők szerint szükség van az európai uniós tagsághoz.

A törvényjavaslatot, amelyet az ukrán parlament december 13-án fogadott el, az erősödő kritika után tartalmilag némileg lazították.

A korábbi tervezetek nagyobb lehetőséget biztosítottak volna a Nemzeti Televíziós és Rádiós Sugározási Testületnek arra, hogy bírságot szabjon ki a médiacsoportokra, visszavonja a nyomtatott sajtó engedélyeit, és megtiltsa az internetes csatornáknak a korlátozott információk közzétételét.

A tervezetváltozatok megjelenésekor több nemzetközi médiaszervezet is tiltakozott a törvénnyel szemben,

köztük az Újságírók Védelméért Bizottság és az Európai Újságírók Szövetsége is.

Ricardo Gutiérrez, az Európai Újságírók Szövetségének főtitkára a The New York Timesnak azt mondta,

a törvény továbbra is ellentmond az európai sajtószabadság normáinak.

– kommentálta a már elfogadott törvényt a szervezet főtitkára, Ricardo Gutiérrez.