Missouri lehet az első állam Amerikában, ahol kivégeznek egy transznemű nőt

Vágólapra másolva!
Missouri lehet az első állam az Egyesült Államokban, ahol kivégeznek egy transznemű nőt, hacsak az állam kormányzója nem ad kegyelmet. A 49 éves Amber McLaughlint 2003-ban ítélték el egykori barátnője meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

A transznemű nőt 2003-ban Scott McLaughlinként állították bíróság elé, és csak börtönbüntetése megkezdése után operáltatta át magát.

Az Associated Press beszámolója szerint McLaughlin az átmenet előtt kapcsolatban állt a 45 éves Beverly Guentherrel, és néha megjelent egy St. Louis-i irodában, ahol Guenther dolgozott.

A bírósági feljegyzések szerint McLaughlin időnként elrejtőzött az épületben, ami miatt Guenther távoltartási végzést kért.

2003. november 20-án este Guenther szomszédai hívták a rendőrséget, miután a nő nem tért haza - írta a FoxNews.

A rendőrök elmentek Guenther munkahelyére, ahol egy törött késnyelet és vérnyomokat találtak az autója mellett.

Másnap McLaughlin megmutatta a rendőröknek, hol dobta Guenther holttestét a Mississippi folyóba.

McLaughlint 2006-ban első fokon gyilkosságért halálra ítélték, majd 2016-ban a bíróság új ítélethirdetést rendelt el, de 2021-ben a szövetségi fellebbviteli bíróság ítélőtáblája helyben hagyta a halálbüntetést.

McLaughlin ügyvédje, Larry Komp elmondta, hogy kegyelmet kérnek a kormányzótól.

A kegyelmi kérelem elsősorban nem McLaughlin nemi identitására, hanem gyermekkori traumákra és mentális egészségügyi problémákra helyezi a hangsúlyt.

A kegyelmi kérvényben azt állítják, hogy amikor McLaughlin kisgyermekként egy nevelőszülőnél volt elhelyezve, az illető ürüléket dörgölt az arcába. A beadvány szerint egy másik alkalommal örökbefogadó apja sokkolót használt ellene.

A petíció azt állítja, hogy McLaughlin depresszióban szenved, és többször is megpróbálta megölni magát.

A Death Penalty Information Center szerint nem ismert olyan eset, hogy transznemű elítéltet kivégeztek volna az Egyesült Államokban.

Ez az első eset, hogy az állam egy nővel szemben kirótta a halálbüntetést annak 1976-os visszaállítása óta. 1976 előtt is az egyetlen nő, akit valaha kivégeztek az államban, Bonnie B. Heady volt. Ő egy 6 éves kisfiú elrablásáért és megöléséért kapta a büntetést.