Ferenc pápa a keresztény hittételek jelentős közvetítőjeként és magyarázójaként, a katekézis nagy mestereként jellemezte elődjét, a 95 évesen meghalt XVI. Benedeket vatikáni általános audienciáján szerdán.

A katolikus egyházfő rámutatott: XVI. Benedek alapos és tiszteletteljes gondolkodása nem saját magára, hanem az egyházra irányult.

Mindig azon fáradozott, hogy elkísérjen minket Jézusig

- mondta Ferenc pápa az elhunytról.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatala a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 4-én. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én halt megForrás: MTI/AP/Ben Curtis

Segítsen hát minket abban, hogy Krisztusban újra felfedezzük a hit örömét és az élet reményét- tette hozzá.

A pápa XVI. Benedek szavaival fordult a jelenlévő német zarándokokhoz: Aki hisz, sosincs egyedül!Aki Istent az atyjának tudja, annak sok fivére és nővére van - magyarázta.

Ezekben a napokban különleges módon bizonyosodhatunk meg arról, milyen átfogó a hit szövetsége, amely még a halállal sem ér véget - húzta alá.

Eközben a Szent Péter-bazilikában immár harmadik napja tódulnak a hívek XVI. Benedek ravatalához.

Az előző két nap 135 ezren rótták le kegyeletüket a meghalt előtt.

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger az óév utolsó napján, 95 éves korában halt meg.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 4-énForrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Temetése csütörtök reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren.

A szertartást utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében.