Kivégezhették az észak-koreai külügyminisztert

Vágólapra másolva!
Az Észak-Koreát vezető Kim Dzsong Un általi tisztogatás áldozata lett az a korábbi észak-koreai külügyminiszter, aki fontos szerepet játszott a 2018-as és 2019-es amerikai-észak-koreai csúcstalálkozókon is - állították csütörtökön dél-koreai parlamenti képviselők hírszerzési illetékesekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Ri Jong Ho az észak-koreai nukleáris leszerelésről 2019-ben Washingtonnal tartott, de eredménytelenül végződött vietnami csúcstalálkozó óta eltűnt a nyilvánosság elől. Friss japán sajtóértesülések szerint a volt külügyminisztert tavaly kivégezték. Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja csütörtökön elmondta:

a bizottság meghallgatta a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) illetékeseit, és beszámolójuk szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Ri Jong Hót eltávolították a hatalom közeléből, de kivégzését a hírszerzés nem tudta megerősíteni.

Hozzátette: a parlamenti bizottság számára már az sem világos, hogy miért takarították el az útból a volt külügyminisztert. Ri Jong Hóról utoljára 2020 áprilisában számolt be az észak-koreai állami média, amikor eltávolították a Kim Dzsong Un által elnökölt legfőbb döntéshozó testületből, az Állami Ügyek Bizottságából. Külügyminiszteri pozíciójából már hónapokkal azelőtt menesztették. A nukleáris fegyverekről szóló tárgyalásokban tapasztalt Ri Jong Ho a Donald Trump akkori amerikai elnökkel folytatott 2018-as szingapúri, majd 2019-es hanoi csúcstalálkozóra is elkísérte Kim Dzsong Unt. Nem sokkal a Hanoiban tartott, eredménytelenül végződött csúcstalálkozót követően egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kommunista ország vezetője észszerű javaslatokat tett, azonban Donald Trump több engedményt követelt.

A külföldi sajtóban korábban több, a nukleáris csúcstalálkozó megszervezésében vagy lebonyolításában érintett phenjani tisztségviselő kivégzéséről is bukkantak fel jelentések, de közülük többről később ismét említést tettek az észak-koreai állami médiában. Ju Szang Bum csütörtökön elmondta:

a dél-koreai tisztségviselők a japán Jomiuri Simbun újság azon értesüléseit sem tudták megerősíteni, miszerint az Észak-Korea nagy-britanniai nagykövetségen dolgozó diplomaták közül többet kivégeztek.

A parlament hírszerzési bizottságának tagja arról is beszélt, hogy az észak-koreai vezető utáni legnagyobb hatalmú katonai tisztségviselőt, Pak Dzsong Csont nemrégiben menesztették, és ezt a képviselő tudomása szerint Pak felkészületlenségével és a vezetési képességek hiányával indokolták.
"Kim, hogy szorosabbra fűzze a hatalmát a hadsereg felett, teljesen lecserélte a katonai vezetést" - tette hozzá Ju Szang Bum.