Továbbra is pusztító vihar tombol Kaliforniában, többen meghaltak

Capitola, gáttörés, szörnyű ár
Capitola, 2023. január 6. A kilenc méteresnél is nagyobb hullámok megtörték a fenyőbordákból 1914-ben épített, több mint 2000 méter hosszú rakpart egy szakaszát a kaliforniai Capitolában 2023. január 5-én. Kalifornia államban rendkívüli állapotot rendeltek el a térségre heves esőzéssel és széllel érkező erős viharzóna miatt. A viharnak már legalább két áldozata van. MTI/EPA/John G. Mabanglo
Vágólapra másolva!
Heves esőzések, viharos szél és erős havazás sújtja Kaliforniát egy hatalmas csendes-óceáni vihar után, és a terület nagy részét árvizek és sárcsuszamlások fenyegetik.
Vágólapra másolva!

A vihar legalább két ember halálát okozta, és több tízezer család maradt áram nélkül Kaliforniában - írja a Sky News

A hatalmas csendes-óceáni vihar után második napja özönvízszerű esőzések, viharos szél és erős havazás sújtotta az államot, és a terület nagy részét árvizek és sárcsuszamlások fenyegik.

Autók araszolnak hóesésben a a kaliforniai Tahomában Forrás: MTI/AP/The Sacramento Bee/Nathaniel Levine

A mostani vihart két jelenség együttesen okozza.

Az óceán felől érkező sűrű nedvesség nagyméretű légáramlata, az úgynevezett légköri folyó - és egy kiterjedt vihar, úgynevezett bombaciklon.

A kilenc méteresnél is nagyobb hullámok átszakították a rakpart egy szakaszát a kaliforniai Capitolában Forrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Idén eddig legalább két ember meghalt a vihar miatt Kaliforniában.

Az éjszaka folyamán egy fa egy házra zuhant, megölve egy gyereket, és egy 19 éves nő is meghalt, amikor autójával egy oszlopnak ütközött.

A helyi Meteorológiai Szolgálat (NWS) óránként 2,5 cm csapadékot jósolt, a dél-kaliforniai partvidékeken és a Sierra Nevada hegységekben óránként 7,6 cm hó esett.

Az előrejelzések szerint a következő napokban még legalább két vihar várható a környéken.

A kidőlt fák megrongálták az elektromos vezetékeket és elzárták az utakat, miközben kilenc méternél is magasabb hullámok zúdultak a legészakibb tengerparti megyék - Mendocino, Humboldt és Del Norte - partjaira.

Csütörtökön kora délutánra

18 ezer otthon maradt áram nélkül.

Árvízben álló utca a kaliforniai Aptosban 2023. január 5-én. Forrás: MTI/AP/San Francisco Chronicle/Gabrielle Lurie

Négy további halálesetet kötnek össze az Észak-Kalifornián végigsöprő újévi hétvégi viharral

- három árvíz áldozatát az autójukban vagy annak közelében találták meg, egy idős férfit pedig holtan találtak egy kidőlt fa alatt.

Észak-Kalifornia több városában, köztük az öböl menti Richmondban és a Santa Cruz megyei Watsonville-ben kötelező evakuálási parancsot léptettek életbe - a Poweroutage.us szerint.