Zelenszkij offshore-ügyeiről ír a Die Welt

HARRIS, Kamala; PELOSI, Nancy; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2022. december 22. Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke (k) a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől (j) kapott ukrán zászlóval a kezében az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnököt érintő offshore-számlákról írt riportot a Die Welt, amelyet a Tűzfalcsoport szemlézett. A cikk kitér a háború előtti időszakra, melyben azt firtatták, mennyi információja lehetett Zelenszkijnek a várható történésekről.
Vágólapra másolva!

A történet egészen 2021 nyaráig nyúlik vissza, amikor is az ukrán parlament egy új törvénytervezetet tárgyalt, mely szerint nyilvántartásba vennék az oligarchákat, például vagyonuk, befolyásuk szempontjából, megtiltanák nekik a politikai pártok finanszírozását, megvizsgálnák, van-e monopolhelyzetük az általuk uralt piacon. Az érintettek eltérően reagáltak: Ihor Kolomojszkij együttműködőnek tűnt, Petro Porosenko kénytelen volt eladni három tv-csatornáját, és arról panaszkodott, hogy az új elfogadott törvény csak azt a célt szolgálja, hogy a hatalom ellenőrizhesse a médiát. A legvagyonosabb ukrán, Rinat Ahmetov pedig úgy kommentálta, hogy ő nem oligarcha, hanem befektető

– olvasható a Tűzfalcsoport szemléjében. Anka Feldhusen kijevi német nagykövet „bátor első lépésről" beszélt, és szimbolikusnak nevezte az új törvényt. Feldhusen szerint ugyanakkor fontosabb lett volna az igazságszolgáltatás reformjának befejezése és a korrupcióellenes hatóságok megerősítése. Hosszú távon a meglévő intézményeknek több hatáskört kellett volna adni, több támogatást kellett volna kapniuk az oligarchák elleni küzdelemben – kommentált a kijevi német nagykövet.

Ruszlan Rjaboschapka, a Zelenszkij által menesztett főügyész elmondása szerint azon tűnődött, vajon a törvény a polgárok javát szolgálja-e. Mert ha az oligarcháknak át kell adniuk az ellopott vagyonukat az államnak, akkor itt csakis az elnökről van szó, pontosabban a hatalmának kiterjesztéséről – vélekedett a főügyész.

A Die Welt felidézi azt is, hogy a Panama-iratok elnevezésű botrányos ügy kapcsán Zelenszkij neve is felmerült. Egy film is készül a botrányokkal kapcsolatban, melynek bemutatója azért maradt el a meghirdetett időpontban az Ukrainska Pravda szerint, mert az SZBU (Ukrajna hazai hírszerző szolgálata) egyik ügynöke megakadályozta azt.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Zelenszkij offshore-számlái

– olvasható a Tűzfalcsoport szemléjében.

Az ügyletben óriási összegek szerepelnek, többek között egy 40 millió dolláros támogatás Kolomojszkij egyik bankjától, vagy egy 7,5 millió dollár értékű londoni belvárosi ingatlan.

Az elnökválasztás előtt azonban Zelenszkij átadta részvényeit annak a Szergej Shefirnek, aki ellen később merényletet kíséreltek meg. A Die Welt több kérdést is feltesz az ügyletek kapcsán. Számukra nem egyértelmű a pénzmozgások célja, és így felmerül a kérdés, hogy Zelenszkij az adózást akarta-e így elkerülni, vagy Kolomojszkij akarta-e tisztára mosni a fekete pénzeit.

Zelenszkij vehemensen tagadta a pénzmosás vádját, az ukrán adóhatóság pedig bejelentette, hogy kivizsgálta Zelenszkij ügyleteit, de nem talált semmi illegálisat.

Az ukrán elnök kapcsán a háború kérdése is szóba került, a Die Welt azt találgatja, mennyi információval rendelkezhetett korábban Volodomir Zelenszkij. Felidéztek egy esetet, amikor 2021 novemberében azt tudakolták Zelenszkijtől, hogy szerinte mekkora a valószínűsége egy nagy háborúnak Oroszországgal.

– válaszolta akkor Zelenszkij, majd így folytatta:

Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke (k) a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől (j) kapott ukrán zászlóval a kezében az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban, 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

– fogalmazott Zelenszkij 2021 novemberében.