Megismétlődhet 2023-ban is az európai gázválság

Algyő, Mol algyői gázüzeme, Mol, olaj -és gázkitermelés, 2022.11.29. üzem,
Algyő, 2022. november 29. A Mol algyői olajfőgyűjtője 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Bár a mostani telet nagyobb gond nélkül átvészelheti Európa, a következő fűtési szezon előtt megismétlődhet a múlt évi gázpiaci válság. Az LNG a magas szállítási költségek miatt csak részmegoldás.
Vágólapra másolva!

Ennél is baljósabb képet rajzol az egyik vezető brit energiapiaci tanácsadó, a Cornwall Insight, amely szerint a krízis utóhatásai és a magas energiaárak akár az évtized végéig velünk maradhatnak. Ugyanakkor a következő tél árait az ideiből még hátralévő hónapok is erőteljesen meghatározzák, hiszen ha marad a szokatlanul meleg téli időjárás a kontinensen, akkor a fűtési szezon végére jelentős készletek maradhatnak az európai gáztárolókban, ami megkönnyítheti azok újratöltését, akár az orosz gáz hiánya esetén is.

A kieső orosz szénhidrogének pótlása egyelőre megoldhatatlannak látszik (illusztráció) Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Martin Smith, az Investec vezető elemzője szerint a következő tél előtt valamivel több szélerőművet is rákapcsolhatnak a hálózatra Nagy-Britanniában, ám több szén- és atomerőmű sorsa kérdéses. A brit kormány az idei évre több áramszolgáltatóval kötött egyezséget, hogy szükség esetére tartsák készenlétben már bezárt szénerőműveiket, ám a bekapcsolásukra mindeddig nem volt szükség. Azonban érdemes lehet a jövő évre is kiterjeszteni a megállapodást – írja a Bloomberg.

Noha a múlt nyáron az orosz vezetékes gázszállítások jelentős része elapadt, teljes mértékben nem álltak le, lehetővé téve, hogy a kontinens a fűtési szezon előtt betárazzon az energiahordozóból. Az idei nyárra azonban fennáll a veszélye, hogy a vezetékes szállítások teljesen leállnak Oroszország irányából. Ennek persze némileg ellentmond, hogy a tavalyi év végén Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a gázszállítások lehetséges újraindításáról beszélt a Jamal-vezetéken.

Az európai hiányt mérsékelik az egyre nagyobb mértékű LNG-szállítások is, ám az importkapacitások keresztmetszete továbbra is szűknek bizonyulhat, mivel azok jelentős része a kontinens többi részével nem megfelelően összekötött Ibériai-félszigeten található.

A litván Klaipeda LNG terminál (illusztráció) Forrás: Vytautas Kielaitis / Shutterstock

Tavaly decemberben azonban megnyílt az első német LNG-terminál is, amelyet továbbiak követhetnek a közeljövőben. Az LNG a magas szállítási költségek miatt csak részmegoldás, különösen, hogy nemcsak az európai import-, de a termelői exportkapacitások is végesek, és mások is pályáznak a cseppfolyósított nyersanyagra és a mozgatásukra alkalmas tankerekre. A globális energiaválság enyhülését hozhatja például a japán atomerőművek reneszánsza vagy épp az uniós RePower EU és az amerikai klímacsomag, amelyek mind az energiatermelés bővítését ösztönzik.