Ezer rohamrendőr ürített ki egy német falut, amelyet klímaaktivisták szálltak meg

Clearance of Lützerath energy mining Demonstrations --- Horizontal ECONOMY
11 January 2023, North Rhine-Westphalia, Erkelenz: Police officers move into the lignite village of Lützerath, which has been occupied by climate activists. The energy company RWE wants to excavate the coal lying under Lützerath - for this purpose, the hamlet on the territory of the city of Erkelenz at the opencast lignite mine Garzweiler II is to be demolished. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Csaknem ezer rohamrendőr bevetésével kezdtek meg szerda reggel Németországban kiüríteni egy bánya bővítése miatt lebontásra váró települést, amelyet klímaaktivisták szálltak meg.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég,

a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem hajlandók önként távozni.

Az RWE közölte, hogy szerdán elkezdik a település lebontását. Első lépésként egy másfél kilométer hosszú építési kerítést állítanak fel a terület biztosítására. A "falufoglalókat" békés távozásra szólították fel.

Rohamrendőrök Lützerath városában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

Mint írták, teljességgel elfogadhatatlan lenne, ha bárki is erőszakot alkalmazna a cég dolgozói vagy a munkálatokat biztosító rendőrök ellen.

Az energetikai cég eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodnak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és számos háromlábú állványt is felépítettek 4-5 méter hosszú gerendákból.

Ezekre a szerkezetekre egy-egy aktivista rögzítette magát.

Rohamrendőrök ürítik a falut Forrás: AFP/Ina Fassbender

A kiürítést irányító aacheni rendőrkapitányság közölte, hogy a lezárt területet jogi következmények nélkül önként el lehet elhagyni, de mindenkit feljelentenek, akit kényszerintézkedéssel kell eltávolítani.

Kiemelték, hogy lassan, megfontoltan és professzionálisan járnak el.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság helyszíni beszámolója szerint az aktivisták egy része nyugodtan, békésen távozott a területről rendőrök kíséretében, de a művelet nem erőszakmentes.

- jelentette a WDR.