Merényletek Srí Lankán: Kártérítést kell fizetni a volt elnöknek a merényletek áldozatainak

Colombo, 2019. április 27. Munkások takarítják a colombói Szent Antal katolikus templomot, a húsvétvasárnapi véres merényletek egyik helyszínét 2019. április 27-én, hat nappal a Srí Lanka-i merényletek után. A három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó és mintegy 500 embert megsebesítő merényleteket az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal. MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara
Vágólapra másolva!
Srí Lanka legfelsőbb bírósága csütörtökön kártérítés fizetésére kötelezte Maithripala Sziriszena volt elnököt és a biztonsági szolgálatok négy egykori vezető tisztségviselőjét, mert úgymond belpolitikai csatározások miatt mulasztást követtek el, amikor nem reagáltak megfelelően az indiai hírszerzés iszlamista terrorcselekményre vonatkozó előzetes figyelmeztetésére.
Vágólapra másolva!

A volt államfőnek saját vagyonából átszámítva 101 millió forintot kell fizetnie a 2019 húsvéti terrortámadások csaknem 270 halálos áldozata hozzátartozóinak.

Az akkori rendőrfőnöknek, a védelmi államtitkárnak és a hírszerzés két tisztségviselőjének átszámítva együttesen 201 millió forintot kell fizetniük.

Húsvétvasárnap, 2019. április 21-én Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, illetve a sziget másik végében található Batticsaloában három templom és négy luxusszálloda ellen követtek el összehangolt öngyilkos merényleteket.

Munkások takarítják a colombói Szent Antal katolikus templomot, a húsvétvasárnapi véres merényletek egyik helyszínét 2019. április 27-én, hat nappal a Srí Lanka-i merényletek után. Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Ezekben több mint 260-an haltak meg és mintegy ötszázan megsebesültek. Az áldozatok zöme keresztény hívő vagy turista volt, köztük negyven külföldi.

A kilenc elkövető az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló helyi iszlamista terrorcsoport tagja volt.

Malcolm Randzsit bíboros, Colombo érseke már évek óta a történtek hátterének teljes körű felderítését szorgalmazza. A bíboros-érsek szerint a mostani vezetés időben elhúzza a nyomozást, elkendőzve ezzel ismert politikusok és hírszerzési munkatársak esetleges felelősségét.

A merényletek előtt nem sokkal az indiai hírszerzés ugyanis pontos információkkal látta el a Srí Lanka-i vezetést a készülő terrorcselekményről,

de az akkori miniszterelnök és az államfő közötti belpolitikai feszültségek miatt nem hozták meg a szükséges óvintézkedéseket.

A bíróság megállapította, hogy Sziriszena, aki akkor a védelmi miniszter és a fegyveres erők főparancsnoki tisztségét is ellátta, nem hívta össze rendszeres időközönként a nemzetbiztonsági tanács üléseit, illetve amikor megtette, azokra nem hívott meg kulcsfontosságú személyeket.

"Mindezeket a törvényszék az akkori elnök súlyos mulasztásaként értékeli" - tette hozzá a bíróság a döntés indoklásában.