Iránban őrizetbe vettek egy német férfit, mert olajlétesítményeket fotózott

Irán, olajlétesítmény
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek Iránban egy német állampolgárt, aki a hatóságok szerint érzékeny objektumnak minősített olajkitermelő központokról készített fényképeket a dél-iráni Huzisztán tartományban - jelentette kedden a Dzsam-e-Dzsám című iráni napilap.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az őrizetbe vett férfi a térségben lévő Agadzsari olajmezőnél fotózott, a lap azonban nem tért ki arra, mikor vették őrizetbe. A hírt a síita állam ügyészsége nem erősítette meg.

Az elmúlt években az iráni hatóságok kettős állampolgárok és külföldiek tucatjait tartóztatták le.

Jogvédők szerint Irán kémkedéssel és nemzetbiztonsággal kapcsolatos - koholt - vádak alapján végrehajtott letartóztatásokkal akar engedményeket kicsikarni más, a rezsimet szankciókkal sújtó államoktól. Teherán ugyanakkor tagadja, hogy ez lenne a célja.

Az országban szeptember óta kormányellenes tiltakozások zajlanak, melyek szításával Irájn más államokat vádol, köztük Németországot is.

Az iráni sajtóban felbukkantak olyan hírek is, melyek szerint a tüntetéseket Németország teheráni nagykövetségéről irányítják, ahol - e hírek szerint - több diplomata kémtevékenységet folytat.

A múlt héten egy iráni bíróság 40 év börtönbüntetésre és 74 korbácsütésre ítélt egy belga segélymunkást, miután zárt tárgyaláson kémkedés és más bűncselekmények miatt elítélték.