Csaknem kétszázmilliós kárt okoztak afgánok az amerikai szállásaikon

Lampedusa, bevándorló, menekült, menekültválság, migráns, tábor, menekülttábor
LAMPEDUSA, ITALY - AUGUST 30: Migrants rest inside the hot-spot in Lampedusa of Contrada Imbriacola containing over 1,000 people and which is now full on August 30, 2020 in Lampedusa, Italy. Lampedusa, which is at the forefront the EU's struggle to deal migrants crossing the Mediterranean from the coast of Africa, has reportedly run out of room to quarantine migrants, as is required as part of Italy's anti-coronavirus measures. The reception facilities on the island have been overcrowded for weeks, with over 1000 migrants and refugees currently estimated to be on the Italian island. Hundreds more are being housed aboard the quarantine ferry, the GNV Azzurra, which was sent by the Italian government with the aim to alleviate the situation. Attempts to transfer more migrants off Lampedusa are facing difficulties finding available spots in the various migrant reception facilities across Italy, with regional governors calling for a stop to the transfer due to the problems being faced managing the migrants amid the COVID-19 pandemic. (Photo by Lorenzo Palizzolo/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A V4NA arról számolt be, hogy egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy a tálib hatalomátvétel után kimenekített afgánok 189 millió dollárnyi kárt okoztak a laktanyákban, ahol elszállásolták őket.
Vágólapra másolva!

Miután az amerikai fegyveres erők 2021 augusztusában kivonultak Afganisztánból, Joe Biden amerikai elnök megnyitotta azt a menekültcsatornát, amely több mint 86 000 afgánt telepített át amerikai közösségekbe, sokakat anélkül, hogy előzetesen átvilágították vagy személyesen meghallgatták volna őket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Hozzáteszik: ezen afgánok tízezreit kezdetben nyolc amerikai katonai bázison helyezték el, köztük 50 000-et kifejezetten a texasi Fort Blissben, a virginiai Fort Lee-ben, a wisconsini Fort McCoyban, a virginiai Fort Pickettben illetve az indianai Camp Atterburyben.

Az említett öt amerikai bázis tisztviselői a Védelmi Minisztérium főfelügyelőjének (DOD IG) tettek jelentést, amely szerint

az épületekben 189 millió dolláros kárt okoztak az átmenetileg elszállásolt afgánok. A javítási költségeket pedig a védelmi minisztériumnak kell kifizetnie, az adófizetők pénzéből.

Amint arról a Wisconsin Right Now elsőként beszámolt, a Fort McCoy laktanyában okozták a legtöbb kárt, a létesítményben tartózkodó több mint 12 700 menekült az ott tartózkodása során, több mint 140 millió dollárnyi kárt okozott.

Forrás: AFP/Paul Ratje

Többek között tönkretették a falakat, a mennyezeteket, a padlót, az ajtókat, a fürdőszobákat, a vízvezetékeket, az elektromos rendszereket, a szellőztető-, fűtő- és hűtő berendezéseket, a külső burkolatokat és a létesítmény legtöbb barakkját.

Fort Blissben a bázison elhelyezett afgánok 575 000 dolláros kárt okoztak a matracokban és ágyakban, míg Fort Leeben 632 000 dolláros kárt okoztak a padlóban, a mennyezetben és az elektromos rendszerekben. Eközben Fort Pickettben az afgánok nagyjából 26 millió dolláros kárt okoztak a falakban, ajtókban, vízvezetékekben, a tűzjelzőkben és egyéb használati tárgyakban. A Camp Atterburyben a károk összesen 16 millió dollárt tettek ki.