Újabb ország szállt be a háborúba

conflict war Horizontal
Kövekből és aknákból álló úttorlasz a kelet-ukrajnai Barvinkove határában
Vágólapra másolva!
Kambodzsai utászok 15 ukrán katona kiképzését kezdték meg hétfőn a délkelet-ázsiai országban a phnompeni kormány aknamentesítéssel foglalkozó hivatalának égisze alatt.
Vágólapra másolva!

Az egyhetes program keretében - melyet Japán is támogat - az ukrán katonák egyebek között felkeresik az északnyugati Battambang tartomány már aknamentesített zónáit is. A kiképzés során japán gyártmányú aknaérzékelő eszközöket használnak.

Emberi jogi szervezetek korábban már figyelmeztettek, hogy az orosz csapatok nemzetközileg betiltott taposóaknákat is alkalmaznak Ukrajnában, amelyek rendszeresen szednek áldozatokat és fennakadást okoznak az élelmiszer-ellátásban is.

Kövekből és aknákból álló úttorlasz a kelet-ukrajnai Barvinkove határában Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Kambodzsában a csaknem három évtizeden át tartó polgárháború nyomán még mindig körülbelül hatmillió fel nem robbant taposóakna található, melyek a mai napig szedik áldozataikat.

A kambodzsai aknamentesítők a világ legjobbjai közé tartoznak, több ezren közülük - az ENSZ aknamentesítő programjai keretében - Afrikában és a Közel-Keleten is dolgoznak.

A kiképzésről novemberben állapodott meg Hun Szen kambodzsai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az eredeti terv szerint kambodzsai szakértők Lengyelországban készítenék fel az ukránokat, Heng Ratana, a programért felelős kambodzsai hivatal vezetője hétfőn viszont azt mondta,

a megegyezés részleteit - a szakértők számát és a program helyszínét - egyelőre nem tisztázták.

Jóllehet Phnompen hagyományosan jó viszonyt ápol Oroszországgal, Hun Szen elítélte Moszkva Ukrajna elleni támadását, és Kambodzsa megszavazta az Oroszországot a háború miatt elítélő ENSZ-határozatot is.

Ukrajnának Kambodzsa mellett több más ország, egyebek között az Egyesült Államok és Németország nyújtott segítséget az aknamentesítésben.

Élő közvetítésünket a háború legfontosabb eseményeiről ITT olvashatja.