Itt az újabb letartóztatás a példátlan baloldali brüsszeli korrupciós botrányban

Vágólapra másolva!
Letartóztatták Antonio Panzeri, volt olasz szocialista EP-képviselő alkalmazottját a brüsszeli korrupciós botrány folyományaként. Panzerit egyébként még december 9-én tartóztatták le Brüsszelben a többi között Eva Kailival, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökével együtt, korrupció miatt.
Vágólapra másolva!

Korrupciós vádakkal letartóztatták Olaszországban az Európai Parlament egyik volt képviselőjének az adótanácsadóját szerdán. Monica Rossana Bellinit a milánói hatóságok vették őrizetbe, irodáit átkutatták. Az adótanácsadó a Katargate néven is emlegetett korrupciós botrányba belekeveredett Pier Antonio Panzeri, volt olasz szocialista EP-képviselő alkalmazottjaként tevékenykedett, és a belga hatóságok kérésére fogták el.

Újabb letartóztatás a brüsszeli korrupciós botrányban Forrás: Origo

Panzerit december 9-én tartóztatták le Brüsszelben a többi között Eva Kailival, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökével együtt, korrupció miatt.


Kedden a belga ügyészség arról tájékoztatott, hogy Panzeri hajlandó együttműködni a hatóságokkal annak fejében, hogy a rá váró börtönbüntetés időtartamát egy évre csökkentsék.

Így működött a baloldali korrupciós pénzszivattyú

Mint arról korábban beszámoltunk, újságíróknak sikerült többoldalnyi dokumentumot megszerezni a belga rendőrség kihallgatási jegyzőkönyveiből. Ami kiderült, felülmúl minden eddigi információt.

  • A brüsszeli korrupciós botrány érintettjei 2019 második felétől kezdődően egészen a 2022. decemberi lebukásukig – tehát több mint három éven át - Eva Kaili brüsszeli lakásán bőröndökben tárolták a külföldi államoktól kapott sok százmilliónyi kenőpénzt.
  • A korrupciós ügyletek már a 2010-es évek közepén elkezdődtek, a brüsszeli hatóságok szerint már 7-8 éve rendszeresen megvesztegették a brüsszeli baloldali politikusokat!
  • Az eurókötegeket egy előre lefektetett ütemterv szerint egymás között szétosztva, a maffia és a drogkereskedők által használt módszerekkel, kisebb, néhány milliós tételekre bontva, aztán sokféle számlára elhelyezve, később elsősorban ingatlanokba befektetve igyekeztek tisztára mosni.

A nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek szerint

KAILI KIHALLGATÁSA SORÁN ELEINTE MEGPRÓBÁLTA TAGADNI AZ ÉRINTETTSÉGÉT, ÁM A NYOMOZÓK KÉRDÉSEIRE VÁLASZOLVA TÖBBSZÖR IS ELLENTMONDÁSOK SORÁBA KEVEREDETT.

Ezután logikai bukfencektől hemzsegő érveléssel igyekezett bizonygatni az ártatlanságát. Például azt állította, ő sosem kíváncsiskodott, hogy élettársa, Francesco Giorgi miért hordott közös lakásukra euró százezrekkel teli bőröndöket éveken keresztül. Mint fogalmazott: „nem különösebben érdekelt a pénz eredete. Azt hittem, a párom ilyen jól keres". Hogy miért bőröndökben érkezett a készpénz, arra nem tudott semmiféle magyarázatot adni.

Magyar szálak a korrupciós botrányban

Gyurcsányné és Gurmai Zita után újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailival. Ujhelyi István nemcsak, hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szervezett vele konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikusnő. Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival.

Mint arról korábban beszámoltunk, a belga sajtó értesülései szerint a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottja, Eva Kaili ingatatlanok felvásárlásával akarta legális jövedelemmé tenni az EP-képviselőként bezsebelt kenőpénzeket. A baloldali EP-képviselő sorra vette a luxusingatlanokat először magánszemélyként az elmúlt években, majd pedig élettársával kezdtek el közösen bizniszelni.

Ujhelyi először még tagadta, hogy kapcsolatban állna Eva Kailival, de csúnyán lebukott

Hatvan EP-képviselő is érintett lehet a gigakorrupciós botrányban

Mint ismert, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét; Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –; az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A BELGA RENDŐRSÉG CSAKNEM 1,5 MILLIÓ EURÓT FOGLALT LE A BRÜSSZELI RÉGIÓBAN AZ ÜGYBEN VÉGREHAJTOTT HÁZKUTATÁSOK SORÁN. A VÁD ELLENÜK: BŰNSZERVEZETHEZ TARTOZÁS, PÉNZMOSÁS ÉS KORRUPCIÓ. EGYES HÍRADÁSOK SZERINT ÖSSZESEN HATVAN EP-KÉPVISELŐ LEHET ÉRINTETT AZ ÜGYBEN.

A korrupciós botrány az egész EU hitelességét veszélyezteti

A baloldali európai tisztviselők sok millió eurós megvesztegetési botránya nemcsak tovább rombolja az eddig sem túl erős Brüsszel és EU iránti bizalmat, de

MINDEN JEL SZERINT MAGA ALÁ TEMETHETI A JELENLEG FENNÁLLÓ RENDSZERT IS.

A korrupciós ügyre Rober Golob szlovén miniszterelnök azzal reagált egy friss Politico-podcastban: „Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nem történt a parlamentben, ez számomra tényleg elképesztő". Ő is megerősítette a széles körben terjedő nézetet, hogy

A BOTRÁNY AZ EGÉSZ EU HITELESSÉGÉT FENYEGETI, AMINEK KÜLÖNÖS JELENTŐSÉGE VAN A JÖVŐ ÉVI EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK ELŐTT.