Töretlen Meloni és az olasz jobboldal népszerűsége

Giorgia Meloni, olasz politikus, Olaszország miniszterelnöke, első női miniszterelnök, Olaszország Fivérei nevű párt vezetője, Olaszország Fivérei
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni addresses journalists during her year-end press conference in Rome, on December 29, 2022. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Olasz Testvérek (FdI) párt támogatottsága megközelíti vagy már túl is lépi a harminc százalékot az október 22-én esküt tett kormány harmadik hónapjának végéhez közeledve, ahogyan az a legutolsó, szerda este közölt felmérésekből kiderült.
Vágólapra másolva!

Az Il Giornale jobboldali napilapban közölt adatok szerint továbbra is a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek számít a legnagyobb pártnak: 28,8 százalékon áll. Az FdI a szeptember 25-i választásokon 26 százalékot szerzett. A második helyre a volt miniszterelnök, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) tornázta fel magát, és jelenleg 17,5 százalékra mérik, ami erősödést jelent a szeptemberi 15,4 százalékhoz képest. Harmadik a Demokrata Párt (PD) 16,3 százalékkal, a szeptemberi 19 százalékhoz képest. A kongresszusra és új főtitkárválasztásra készülő baloldali pártot ideiglenesen a szeptember végén lemondott főtitkár, Enrico Letta irányítja.

Meloni pártja, az Olasz Testvérek 28,8 százalékon áll Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A Matteo Salvini vezette jobboldali Liga támogatottsága 8,6 százalékos, ami enyhe csökkenést jelent a szeptemberi 9 százalék után. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország (FI) valamivel meghaladja a 7 százalékot a korábbi 8 százalékhoz képest. Az FdI, a Liga és a FI alkotta hármas ereje 44, 5 százalékot mutat, de ha hozzávesszük szövetségeseiket, megközelítik az 50 százalékot. A baloldali koalíció nem éri el a 22 százalékot.

A La Repubblica baloldali napilapban közölt felmérések 31,3 százalékra tették az Olasz Testvérek támogatottságát, és csak 14,2 százalékot adtak a PD-nek. Ugyanakkor majdnem 8 százalékot tulajdonítottak a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) szövetségének.

A mérések szerint sem az energiaválság, sem az infláció nem befolyásolta egyelőre negatívan a kormány támogatottságát. A koalíciós partnerek közti ellentétek sem szorították vissza a kabinet népszerűségét: többek között az FdI fenntartással fogadja a Liga törekvéseit az észak-olaszországi tartományok minél gyorsabb autonómiája megteremtésére, miközben a Liga nem támogatja teljes mértékben az FdI javaslatát a közvetlen elnökválasztás bevezetéséről attól tartva, hogy ez az Olasz Testvérek támogatottságát erősítené.

Január 15-én Giorgia Meloni videóüzenettel ünnepelte meg kormánya 100. napját, és saját 46. születésnapját. Az országot egyesítő Giuseppe Garibaldit idézte: "Vagy megteremtjük Olaszországot, vagy a halál!"

A felméréseket belpolitikai teszt követi február 12-én és 13-án, amikor az ország két legnagyobb tartományában, Lazióban és Lombardiában helyhatósági választásokat tartanak.