Lemondott Új-Zéland miniszterelnöke

Horizontal HEADSHOT SMILING PORTRAIT-CLOSE-UP EUROPEAN FLAG JEWELLERY EARRINGS EUROPEAN UNION DIPLOMACY
Jacinda Ardern
Vágólapra másolva!
A Munkáspárt választmányi ülésén Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern, váratlanul bejelentette, hogy február 7-el lemond posztjáról. Úgy fogalmazott: „már nincs elég a tankban" a feladat elvégzéséhez.
Vágólapra másolva!

„Elmegyek, mert egy ilyen kitüntetett szereppel felelősség is jár. Felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre, és azt is, hogy mikor nem. Tudom, hogy mi kell ehhez a munkához. És tudom, hogy már nincs annyi a tankban, hogy működjön. Ilyen egyszerű – mondta.

Miniszterelnöki mandátuma legkésőbb február 7-én lejár, de képviselőként az október 14-i általános választásokig folytatja a munkát.

Jacinda Ardern Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

„Én ember vagyok, a politikusok is emberek. Mindent megadunk, ameddig csak lehet. És egyszer eljön az idő a távozáshoz. Számomra pedig itt az ideje" – mondta Ardern, aki a nyári szünetben elgondolkodott azon, van-e elég energiája a szerep folytatásához, és arra a következtetésre jutott, hogy nincs.

- mondta.

Jacinda Ardern

a világ legfiatalabb női kormányfője lett, amikor 2017-ben, 37 évesen miniszterelnökké választották.

Egy évvel később pedig ő lett a második megválasztott világvezető, aki hivatalban szült. Átvezette Új-Zélandot a Covid-19 világjárványon és az azt követő recesszión, a Christchurch-i mecsetben történt lövöldözésen és a White Island vulkánkitörésén.

„Ez volt életem legteljesebb öt és fél éve. De ennek is megvoltak a maga kihívásai – a lakhatásra, a gyermekszegénységre és az éghajlatváltozásra összpontosító kérdéseken túl találkoztunk terroreseménnyel, egy jelentős természeti katasztrófával, egy globális világjárvánnyal és egy gazdasági válsággal" – mondta. Arra a kérdésre, hogy hogyan szeretne az új-zélandiak emlékezetében megmaradni, azt mondta: „olyannak, mint

„Remélem, azzal a hittel hagyom el az új-zélandiakat, hogy

lehetsz kedves, de erős, empatikus, de határozott, optimista, de koncentrált.

És hogy olyan vezető lehetsz, aki tudja, mikor kell indulni" – mondta Ardern, aki a jövőben több időt szeretne a családjával tölteni. Lánya az ősszel elkezdi az iskolát, élettársával pedig megtartanák végre a covid miatt elmaradt esküvőjüket.

Hogy ki váltja a Munkáspártban Jacinda Ardernt, még nem világos: helyettese, a pénzügyminiszter Grant Robertson, akit a posztra esélyesnek tartanának, csütörtökön kijelentette, hogy nem pályázik. A Munkáspártnak most hét napja van arra, hogy kiderítse, hogy egy új jelölt rendelkezik-e több mint kétharmados támogatottsággal a választmányon belül, hogy új vezetővé és miniszterelnökké válhasson.

Három nap múlva, január 22-én szavaznak.

Ha senki sem éri el a támogatási küszöböt, a vezető személyéről a Munkáspárt szélesebb tagsága dönthet.