Történelmi rekord: még soha nem volt ilyen nagy népesség Németországban

oroszország szankciók EU
People standing on a bridge take a view over Berlin's government district as in background can be seen the German flag and the cupola of the Reichstag building housing the Bundestag (lower house of parliament) on April 2, 2016 in Berlin. / AFP PHOTO / dpa / Ralf Hirschberger / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra, 84 millió fölé emelkedett Németország lakossága 2022-ben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölt adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A hivatal első becslése alapján tavaly év végén legkevesebb 84,3 millióan laktak Németországban, 1,1 millióval többen, mint egy évvel korábban. Soha nem volt ennél nagyobb az ország lakossága év végén. A népességnövekedés annak tulajdonítható, hogy a vándorlási mérleg - a be- és a kivándorlók száma közti különbség - többlete meghaladta a születési mérleg - az élve születések és a halálozások számának különbségének - deficitjét, vagyis a bevándorlás ellensúlyozta azt, hogy többen haltak meg, mint amennyien születtek.

Tavaly 84,3 millióan laktak Németországban Forrás: AFP/Ralf Hirschberger

A számítások szerint 1,42-1,45 millióval többen vándoroltak be tavaly Németországba, mint ahányan külföldre költöztek.

A nettó bevándorlás így nagyjából megnégyszereződött az egy évvel korábbi 329 163 főhöz képest, és magasabb volt, mint az összehasonlítható vizsgálatok 1950-es kezdete óta bármikor. A bevándorlók többsége Ukrajnából érkezett háborús menekült, de a más országokból származók bevándorlása is jelentősen nőtt.

Németországban 2022-ben is kevesebben születtek és többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A születések száma az anyakönyvi hivataloktól beérkezett jelentések alapján 735 ezer és 745 ezer között lehetett, 7 százalék körüli mértékben csökkent az egy évvel korábbi 795 492-höz képest. A halálozások száma viszont 4 százalékkal emelkedett, 1,06 millió volt, szemben a 2021-es 1 023 687-tel.

Az ország újraegyesítése óta eltelt bő három évtizedben a német lakosság többnyire növekedett. Kivétel csak 1998 és a 2003-2010-es időszak volt. A növekedés kizárólag abból adódott, hogy a bevándorlók száma meghaladta a kivándorlókét.

A nettó bevándorlás nélkül a népesség már 1972 óta csökkenne, mivel azóta minden évben többen haltak meg, mint ahányan születtek - emelte ki jelentésében a statisztikai hivatal.