EP-bizottság előtt vallhat Ursula von der Leyen sokmilliárd eurós, kétes tárgyalásairól

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság, Albert Bourla, vezérigazgató, pfizer, oltás, igazgató
PUURS, BELGIUM - APRIL 23: European Commission President Ursula von der Leyen, Belgian Prime Minister Alexander De Croo, Pfizer CEO Albert Bourla and BioNTech co-founder Ozlem Tureci visit the Pfizer factory in the Belgian town of Puurs on April 23, 2021. (European Commission / Pool) (Photo by European Commission / Pool/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament Covid-19 különbizottsága az elmúlt héten megszavazta, hogy hívják a testület elé Ursula von der Leyent. Az Európai Bizottság elnöke úgy tűnik, kénytelen lesz válaszolni az EU-s oltóanyag-beszerzéssel kapcsolatos, számára kényelmetlen kérdésekre. Az uniós törvényhozás szeretné megtudni azt is, hogy pontosan miről tárgyalt ebben az ügyben a világjárvány csúcsán von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója – többek közt sms-ek útján. Kérdés azonban, hogy az elnök eleget tesz-e a meghívásnak.
Vágólapra másolva!

Miután a különbizottságnak nincs jogköre arra, hogy hivatalosan beidézzen bárkit is, Ursula von der Leyen akár nemet is mondhat a meghívásra – ahogy azt megtette már korábban tárgyalópartnere, a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla is. Ő végül maga helyett az egyik alkalmazottját küldte a bizottság elé.

Az Európai Bizottság elnöke a több mint gyanús, Bourlával folytatott vakcinatárgyalások kapcsán feltett kérdések elől már számos esetben kitért.

Most azonban „illene" megjelennie, egyrészt, mégiscsak magas rangú vezető az EU-ban, másrészt elődje, Jean-Claude Juncker is különbizottság előtt válaszolt a Luxemburg adóparadicsommá tételében játszott szerepével kapcsolatos kellemetlen kérdésekre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója Forrás: AFP/Fabrice Coffrini/ Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Ráadásul von der Leyen és a Pfizer-vezető előzetes tárgyalásai nyomán az EU végül több milliárd eurót költött a vakcinák közös beszerzésére, ami igen súlyos költségvetési tétel.

Így vagy úgy, a bizottság előtti megjelenés erősen ajánlott von der Leyen számára, már csak az EP-ben gyűrűző korrupciós botrányok miatt is

– ezt már EP-képviselők nyilatkozták a sajtónak. A Politico arról ír, hogy Ursula von der Leyen „sorsa" ezúttal Roberta Metsola EP-elnök kezében van, ő dönti el ugyanis, hogy továbbküldi-e neki a meghívót a különbizottság ülésére. A dokumentum mindenesetre már az asztalán van, ahogy ezt meg is erősítette.

Ursula von der Leyen EB-elnök látogatást tesz a Pfizer gyárában a belga Puurs városában, Albert Bourla Pfizer-vezérigazgató és Ozlem Tureci BioNTech-társalapító kíséretében 2021. április 23-án. Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2021 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Amennyiben von der Leyen megjelenik a bizottság előtt, dönthet arról, hogy nyilvános vagy zárt ülést szeretne-e.

Metsola körül is gyűrűzni kezdett a botrány

Roberta Metsola EP-elnöknek közben a saját korrupciós botrányával is meg kell küzdenie. Pénteken jelent meg a hír, mely szerint

nem csak drága pezsgőkkel és arannyal halmozták el Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét, hanem egy luxusszállodában töltött estéjét is elfelejtette bevallani.

Egyre több részlet derül ki a súlyos korrupciós botrányról december közepe óta, amikor Eva Kaili, az EP korábbi baloldali alelnöke bukott le azzal, hogy a lakásában 600 ezer eurót találtak egy táskában.