Az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon elismerte, hogy az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvednek az orosz fegyveres erőkkel vívott csatákban, de konkrét számokat nem említett.

Ukrajna is nagy veszteséget szenvedett el. A harcok nagyon hevesek. Hadműveleti biztonsági okokból azonban nem tudok pontosabbat mondani - mondta egy magas rangú katonai forrás.

Szerinte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek most nem szabad gyengítenie a Kijevnek nyújtott harcászati segítséget.

A Spiegel német magazin a múlt héten adott hírt a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) jelentéséről, amely szerint az ukrán fegyveres erők naponta három számjegyű katonát veszítenek az artemovszki harcokban.

Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen novemberben szakértői becslésekre hivatkozva azt mondta, hogy több mint százezer ukrán katona halt meg addig a konfliktusban. Később ezeket a szavakat teljesen eltávolították a beszédének a felvételéről. von der Leyen sajtószolgálata ezt pontatlanságként magyarázta, és kijelentette, hogy „halottakról és sebesültekről" volt szó.

Címlapi képünk illusztráció!