Öt év után újra delfinek úsznak New York folyójában - videó

palackorrú delfin, Tursiops truncatus
A palackorró delfinek (Tursiops truncatus) betegek lehetnek a Deep Horizon olaj kifolyásának hatásai miatt.
Vágólapra másolva!
Köszönhetően az erőfeszítéseknek, ami a városi vizek megtisztását célozta, öt év után ismét delfincsapatot észleltek a korábban igencsak szennyezett Bronx folyóban - írta CBS News.
Vágólapra másolva!

A Bronx folyót sokáig nyílt csatornának tekintették: hatalmas mennyiségű ipari hulladékot, műtrágyát, olajat eresztettek bele, amitől számos növény és állat elpusztult - írta a portál.

Az elmúlt években azonban ennek véget vetettek, ennek köszönhető, hogy most egy delfincsapatot láttak felúszni a folyóba.

"Igaz - a héten delfineket láttak a Bronx folyóban" - tweetelte csütörtökön a New York-i Városfejlesztési Minisztérium.

- írták a posztban.

A Bronx River Alliance szerint a delfineket a Starlight Parkban látták, egy olyan területen Bronxban, amely korábban használaton kívüli, beépített terület volt, és amelyet azóta növényzettel, piknikezőhelyekkel, játszóterekkel és egyebekkel állítottak helyre.

A BBC szerint

öt év óta ez az első alkalom, hogy delfinek felkerültek Bronxba.

A parkügyi hivatal szerint a delfinek természetes úton találtak vissza a vízfolyásba, ahol halakat kerestek.

Mivel a tengeri állatok jelenlétükkel a térségben ismertté váltak, az állam környezetvédelmi minisztériuma nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az embereknek kerülniük kell velük a közeli érintkezést. A tengeri emlősök védelméről szóló törvény tiltja az emlősök megérintését, etetését, aki mégis megteszi, pénzbírságot, vagy akár börtönbüntetést is kaphat.

Címlapi képünk illusztráció!