Biden már az atomháborút is kockáztatja Ukrajna miatt

Germany delivers 14 Leopard 2 main battle tanks to Ukraine Unrest, Conflicts and War Conflicts Defense Federal Government Ukraine Russia Horizontal WAR
FILED - 25 September 2017, Lower Saxony, Munster: A Leopard 2A6 main battle tank drives across the training area during preparations for the "Land Operations 2017" information training exercise. Germany plans to deliver 14 Leopard 2A6 main battle tanks from Bundeswehr stocks to Ukraine as a first step. This was announced by government spokesman Hebestreit in a statement on Wednesday. Photo: picture alliance / Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A német kormány amerikai nyomásra úgy döntött, hogy 14 darab Leopard tankot átad az ukrán hadseregnek. A több napja tartó huzavona ismételten rámutatott arra, hogy a német külpolitikának Biden Amerikájával szemben semmilyen mozgástere nincsen, gondolkozás nélkül hajtják végre a tengerentúlról érkező ukázokat. A berlini lépést követően Spanyolország és Portugália is tankok küldéséről döntött. Ráadásul a német külügyminiszter egyenesen kimondta: a németek háborúban állnak Oroszországgal. Ez szó szerint életveszélyes: az oroszok ugyanis többször kimondták, ha egy NATO-ország beavatkozik a háborúba, akár az atomfegyvert is bevethetik.
Vágólapra másolva!

Berlin 14 darab − egy század − Leopard 2 A6 típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának a német hadsereg saját állományából − jelentette be közleményében a német kormány szerdán. A végső cél, hogy más országokkal együttműködve összesen két zászlóaljat (egy zászlóalj három harckocsizó századból áll, tehát 84 darabot) küldjenek a háború sújtotta országba − áll a tájékoztatásban.

Washington erőteljes nyomására Németország kénytelen Leopard tankokat küldeni az ukrán frontra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Olaf Scholz német kancellár döntését több hónapon át tartó nyomásgyakorlás előzte meg, leginkább az Egyesült Államok, a balti államok, valamint Lengyelország részéről. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő például vasárnap azt nyilatkozta, Németország beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját.

Korábban Scholz úgy fogalmazott, akkor megy bele egy ilyen üzletbe, ha az Egyesült Államok is küld harckocsikat, mégpedig M1 Abrams típusú tankokat Ukrajnába.

Az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának - jelentette be Joe Biden elnök szerdán Washingtonban.

Biden szerda este be is jelentette, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 Abrams harckocsit juttat el Ukrajnába, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg. Megjegyezte, hogy az Abrams használata és karbantartása nagyon összetett feladat, ezért az Egyesült Államok olyan alkatrészeket és felszereléseket ad az eszközökkel, amelyek hosszú távon fenntarthatóvá teszik a használatukat.

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán közleményt adott ki az újabb felajánlás részleteivel kapcsolatban. Ennek alapján a 31 Abrams harckocsihoz 120 milliméteres lövedékeket és egyéb lőszereket is adnak, valamint a csomagban szerepel további 8 taktikai jármű, több kiszolgáló jármű felszerelésekkel és a kiképzés, karbantartás anyagi fedezete.

Az amerikai kormány még a múlt héten is ellenezte, hogy a legmodernebb típusú harckocsit küldje Ukrajnának. Arra hivatkozott, hogy az eszköz kezelése bonyolult, fenntartása pedig túlságosan nagy költséget jelent. A védelmi politikáért felelős helyettes államtitkár, Colin Kahl újságírók előtt arról beszélt, hogy az Abrams harci járművek összetett és drága eszközök, amelyeket nehéz karbantartani és a kiképzés is nehéznek számít. Úgy fogalmazott, hogy

Akcióba léptek az ibériai országok

A baloldali spanyol kormány is készen áll arra, hogy tankokat küldjön Ukrajnába – írta az El País. Spanyolország csatlakozik a Leopard harckocsik Kijevbe történő szállításához, miután Németország beleegyezett, hogy nagy teljesítményű, német gyártmányú harckocsit szállítson az ukrán hadseregnek.

A szintén baloldali portugál kormány pedig négy Leopard 2A6-ost adhat át Ukrajnának. Az országnak 37 ilyen harckocsija van, amelyek közül 12 teljesen működőképes - írta a Correio da Manhã.

Tovább eszkalálódhat az ukrajnai háború Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem tesz majd jót az orosz-német kapcsolatoknak – figyelmeztetett korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

– jegyezte meg arra a kérdésre válaszolva, hogyan befolyásolja majd az Oroszország és Németország közötti viszonyt, ha Berlin jóváhagyja a Leopard tankok szállítását Kijevnek.

Peszkov szerint

Jól látszik, hogy a Leopardok küldése tovább mélyítheti a konfliktust Ukrajnában, és egyáltalán nem a béke felé tereli a folyamatokat.

Dmitrij Peszkov: Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjét tekintve Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Kemény orosz fenyegetés

Az oroszok fenyegetésének a súlyát jól mutatja, hogy Vlagyimir Szolovjov, az egyik legismertebb orosz propagandista egy orosz „szakértővel" készített műsort, amelyben az esetleges orosz atomcsapások lehetősége is felmerült - írta a Mandiner.

Az oroszok már többször fenyegettek válaszcsapással Forrás: AFP/Stringer

Csapásmérő képességet teszteltek

Az orosz válaszlépésekre utal az is, hogy az újgenerációs, Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov hadihajó csapásmérő képességeit tesztelte Oroszország az Atlanti-óceán nyugati részén. A tárca bejelentése szerint az év elején hadrendbe állított fregatt számítógépes szimulációval hajtotta végre a műveletet. A közlemény arra nem tért ki, hogy valódi rakétakilövés is lezajlott volna a hadgyakorlaton.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. január 25-én közreadott videófelvételről készített kép a hiperszonikus Cirkon robotrepülőgépekkel felfegyverzett Admiral Gorskov orosz fregattról az Atlanti-óceánon Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/-

Szergej Sojgu védelmi miniszter január elején jelentette be, hogy az Admiral Gorskov hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszú távú hajózásra indult, amelyen a Vlagyimir Putyin elnök által a világon egyedülállónak nevezett Cirkon manőverező robotrepülőgépek használatát gyakorolja.