A hivatalos tájékoztatás szerint az Admiral Gorskov fregatt tesztelte csapásmérő képességét az Atlanti-óceánon - írja a Mandiner.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a hadihajó az Atlanti-óceán nyugati részén egy számítógépes szimulációt hajtott végre hiperszonikus Cirkon rakétákkal. 

Kalibr cirkálórakéták indulnak meg szír terrorista célpontok ellen Aleppo, Rakka és Idlib tartományban (illusztráció)Forrás: Origo

Az orosz hadsereg legmodernebb fegyverének számító rakéták akár 900 kilométert is meg tudnak tenni, miközben a hangsebesség többszörösével haladnak.

Vlagyimir Putyin korábban arról beszélt, hogy a Cikronok akár az Egyesült Államok rakétavédelmét is át tudják törni. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a hiperszonikus rakéták hamarosan a NATO-partok közelében lehetnek. A Cikronokkal megrakott Admiral Gorskov jelenleg Dél-Afrika felé tart, hogy ott csatlakozzon a februári kínai-orosz-dél-afrikai összefogáson alapuló hadgyakorlathoz.

Megjegyzik, bár a hajó a terv szerint először a szíriai Tartuszba ment volna, egyszer csak váratlanul az Egyesült Államok irányába fordult. Jelenleg 1200 tengeri mérföldre van az amerikai partoktól.