Közel egymilliárd forintért keltek el La Fontaine meséinek ritka illusztrációi

Vágólapra másolva!
A La Fontaine híres állatmeséihez a 18. században készült híres illusztrációk keltek el 2,7 millió dollárért (961 millió forintért) a Christie's szerdai árverésén New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A tücsök és a hangya, A róka és a holló, Az ökör és a béka, valamint számos más klasszikus állatmeséhez készült részletgazdag tájképeket a

138 illusztrációt tartalmazó albumban gyűjtötték össze.

Az illusztrációkat az 1730-as évek elején festette ecsettel és fekete tintával Jean-Baptiste Oudry (1686-1755), akit La Fontaine meséinek egyik legkiválóbb illusztrátorának tartanak.

Az árverésre bocsátott album az egyetlen sértetlen példány, amelyben Oudry la Fontaine-mesékhez készült illusztrációit őrzik.

Mint a Christie's szakértője elmondta: létezett egy másik gyűjteményes album is, de azt darabjaira szedték, és az illusztrációkat különböző múzeumok és gyűjtemények őrzik.

Az ép albumot 1996-ban 550 ezer fontért (196 millió forintért) vásárolta meg a JE Safra gyűjtemény a Sotheby's árverésén.

A szerdán New Yorkban megrendezett aukción a gyűjteménynek a 17. és 19. század közötti korszakból származó 78 darabját adták el 18,5 millió dollárért (6,6 milliárd forintért).

Az album árát előzetesen 1,5-2,5 millió dollárra (534-890 millió forintra) becsülték.