Szijjártó Péter: Az atomenergia a jövő energiája

A Paks II. Atomerőmű látványterve a jelenlegi atomerőmű mellett Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.
Vágólapra másolva!
Az atomenergia a jövő energiája, számunkra pedig kedvező hír, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek - írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

A New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.

A Paks II. Atomerőmű látványterve a jelenlegi atomerőmű mellett Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

"Mindenekelőtt a paksi atomerőmű-beruházás állását tekintettük át. A mostani energia-válsághelyzet nyomán világossá vált, hogy azok az országok vannak igazán biztonságban, melyek képesek az igényelt energiamennyiségüket nagyrészt saját maguk előállítani" - írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Hozzátette: ezért hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Beszámolója szerint Alekszander Novakkal megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást.

"Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar-orosz nukleáris együttműködést" - közölte.
Mint írta, áttekintették a földgázszállítás helyzetét is. A jelenleg egyetlen 100 százalékon működő kelet-nyugat irányú vezetéknek, a Török Áramlatnak, valamint a hosszú távú szerződésünknek köszönhetően Magyarország földgázellátása folyamatos és zavartalan, naponta több mint 12 millió köbméternyi földgáz kerül leszállításra - írta Szijjártó Péter.