„Háborút vívunk Oroszország ellen" – jelentette ki Annalena Baerbock (Zöldek) német külügyminiszter hétfőn. Enyhén szólva is félreérthető nyilatkozata miatt Moszkva most magyarázatot és pontosítást követel. Az orosz sajtókommentárok arról szólnak: megint „közelebb kerültünk” az atomháborúhoz.

A német külügyminiszter „Oroszország elleni háborúról” beszélt hétfőn, felszólítva a nyugati szövetségeseket az összetartásra. A kijelentésre – ahogy arra számítani lehetett – hamar reagált Moszkva is. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zakharova Geza Andreas von Geir moszkvai német nagykövettől követelt magyarázatot pénteken.

Zakharova értetlenségének adott hangot: miután Németország kijelentette, hogy nem vesz részt az ukrajnai konfliktusban, Baerbock egyenesen azt mondta, hogy Európa országai háborúban állnak Oroszországgal.

A német Bild megkeresésére a német Külügyminisztérium helyesbítette vezetője kijelentését. „Az, hogy támogatjuk Ukrajnát az ENSZ Alapokmányában rögzített önvédelmi jogának gyakorlásában, Oroszország nemzetközi joggal ellentétes agressziós háborújával szemben, még nem teszi Németországot a konfliktus részesévé” – ezzel próbálták tompítani Baerbock szavainak lényegi mondanivalóját, kevés sikerrel, hiszen az orosz külügy továbbra is várja a magyarázatot.