Európa a legnagyobb vesztese az ukrajnai konfliktusnak

Horizontal
Milorad Dodik
Vágólapra másolva!
Az a helyes politika, ha semlegesek maradnak az orosz-ukrán konfliktusban, nem vezetnek be szankciókat Oroszország ellen, és nem állnak a Nyugat oldalára senkivel szemben sem - ezt mondta Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke. A V4NA szerint Dodik kifejtette: úgy tekintenek az ukrajnai konfliktusra, hogy két, a szerbekhez közel álló nemzet háborúzik egymással.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség összefoglalójában azt írják, hogy a boszniai szerb politikus szerint a Nyugat elképzelése az, hogy

aki Eurázsiát irányítja, az uralni fogja a világot, és az az általános vágy, hogy mindenki részt vegyen az Oroszország elleni küzdelemben.

– hangsúlyozta Dodik. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy

Európa nem mérte fel kellőképpen a helyét és szerepét, és egyben a legnagyobb elszenvedője mindennek, ami globális szinten történik, mert drága energiaforrásokat kap, munkahelyeket veszít, és nem tud megbirkózni a "nagy szereplőkkel".

A szerb vezető úgy fogalmazott:

– írja a Tanjug szerb hírügynökség.

Eddig az olcsó energiaforrásoknak köszönhetően fejlődhetett Európa

Milorad Dodik úgy értékelte, hogy Oroszország hibát követett el azzal, hogy olcsó energiaforrásokat adott Európának, amelynek köszönhetően az 40 évig sikeresen fejlődött. Azt mondta, hogy

a következőkben fog eldőlni, hogy az Európai Unió, mint egyfajta politikai szervezet fennmarad-e. Ez majd kiderül.

A politikus feltette a kérdést, hogy egyáltalán mire számíthatnak a Nyugattól, és egyben meg is válaszolta ezt a dilemmát. Szerinte az az egyre korruptabb, inkorrektebb harmadik fél lett. A diplomaták pedig azért mennek hozzájuk, hogy felszámolják a Boszniai Szerb Köztársaságot, és felállítsák az egységes Bosznia-Hercegovinát.

Bosznia egyébként 2016 februárjában nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét, és 2022 decemberében kapta meg az EU-s tagjelölti státuszt azzal a feltétellel, hogy megteszi az ajánlott lépéseket a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a migrációkezelés, valamint az alapvető jogok megerősítése érdekében – emlékeztet a V4NA.

Egy ukrán katona egy RPG-vel lő az orosz állás felé a Donyeck régió frontvonalában. Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Kritériumok nélküli tagjelöltség

A döntéssel kapcsolatban Dodik most azt mondta, azzal, hogy a tagjelölti státuszt a kritériumok teljesítése nélkül is megadták, az a feltételrendszer összeomlását jelenti. Mint fogalmazott:

15 évig szenvedtek, mire egy-egy elvárásnak megfeleltek, erre most azok nem is szükségesek már.

– kérdezte Dodik.

A Vajdasági RTV tudósítása szerint a szerb politikus úgy fogalmazott:

a Nyugat ma sem él jobban, függetlenül attól, hogy mit mondanak magukról.

A Boszniai Szerb Köztársaságban stabil az energiaellátás, van elegendő villanyáram, és a közeljövőben ez így is marad – szögezte le Milorad Dodik. A politikus hozzátette:

kőolajból is van elegendő, és nincs is olyan gazdasági vagy politikai kihívás, amely a mostani stabilitást veszélyeztetné.