Brüsszeli korrupciós botrány: Meghosszabbítják Eva Kaili élettársának letartóztatását

Eva Kaili  Greek Prime Minister George Papandreou Faces Confidence Vote In Parliament is seen ahead of the confidence vote to the government of prime minister George
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 04: Eva Kaili of the Social Democrats party PASOK, who announced yesterday that she is not giving her vote in support of Prime Minister George Papandreou, looks on as the confidence vote takes place in the Greek parliament on November 04, 2011 in Athens, Greece. A positive end of the confidence vote is key to Greece receiving a financial aid package worth 130 billion Euros from the E.U. Without this deal sources say Greece will run out of money by the middle of December. (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon − számolt be róla a Magyar Nemzet az Euronews hírportálra hivatkozva. Giorgi nyakig benne van a botrányban, az ügy két kulcsfigurájával is szoros kapcsolatot ápolt. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa.
Vágólapra másolva!

A legújabb fejlemények szerint Giorgi ügyvédje azt mondja, hogy védence letartóztatásának meghosszabbítása nincs összefüggésben a belga hatóságok és Panzeri közt köttetett vádalkuval, melynek eredményeképp

Panzeri feleségét és lányát tegnap szabadon bocsátották.

A két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek − számolt be tegnap a belga La Libre lap. Sajtóinformációk szerint

a vádalku értelmében Panzeri akár újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek, ugyanis német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek a brüsszeli korrupciós ügyben.

Eva Kaili és élettársa, Francesco Giorgi Forrás: Euronews

Az elkövetkező időszak két másik vádlott számára is döntő lehet: Marc Tarabella és Andrea Cozzolino EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről a jövő héten vagy február elején dönthet a parlament.

Az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant ki, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során - emlékeztet a Magyar Nemzet.