Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságonszámolt be róla a Magyar Nemzet az Euronews hírportálra hivatkozva. Giorgi nyakig benne van a botrányban, az ügy két kulcsfigurájával is szoros kapcsolatot ápolt. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa.

A legújabb fejlemények szerint Giorgi ügyvédje azt mondja, hogy védence letartóztatásának meghosszabbítása nincs összefüggésben a belga hatóságok és Panzeri közt köttetett vádalkuval, melynek eredményeképp

Panzeri feleségét és lányát tegnap szabadon bocsátották.

A két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek − számolt be tegnap a belga La Libre lap. Sajtóinformációk szerint

a vádalku értelmében Panzeri akár újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek, ugyanis német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek a brüsszeli korrupciós ügyben.

Eva Kaili és élettársa, Francesco GiorgiForrás: Euronews

Az elkövetkező időszak két másik vádlott számára is döntő lehet: Marc Tarabella és Andrea Cozzolino EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről a jövő héten vagy február elején dönthet a parlament.

Az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant ki, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során - emlékeztet a Magyar Nemzet.