Mozgósítás Ukrajnában: gyanútlan magyarokat tuszkolnak be a buszokba

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region 2023, fire, Russia-Ukraine war , Soldiers, Ukraine, war,Donetsk Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 06: Ukrainian soldiers are seen preparing for preparing for artillery fire on the Pisky frontline in Donetsk oblast, Ukraine on January 6, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Több beszámoló is nyilvánosságra került arról, hogy jelenleg Kárpátalján a háború kezdete óta a legnagyobb mozgósítási hullám zajlik. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kiemelte, nemcsak ukrán, magyar emberek is meghalnak a háborúban.
Vágólapra másolva!

Több napja jutnak el olyan történetek az Index szerkesztőségéhez, amelyek arról szólnak, milyen módon zajlik a mozgósítás Kárpátalján. A háború kezdete óta ez a legnagyobb mozgósítási hullám – vélekednek sokan.

A cél, hogy minél több embert szerezzenek az Oroszország ellen vívott háborúhoz.

Az egyik beszámoló szerint a magyar határhoz viszonylag közeli településről úgy gyűjtöttek be embereket, hogy egy békésen bicikliző férfit két-három katona biciklijével együtt egy buszba kényszerítette.

Ukrajnában harcoló katonák a frontvonalon Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Egy másik hasonló történet szerint

egy bicikliző férfi elé bevágott egy rendőrautó, majd két rendőr kiszállt és az adatfelvétel után már a férfi kezébe is nyomták a katonai behívót.

Az ungvári járásban az is megtörtént, hogy a munkájából hazafelé tartó negyven év körüli férfit vitték be a közeli toborzóközpontba, ahonnan ugyan hazaengedték, de néhány nap múlva újra megjelentek nála és a frontra vitték.

Egy másik történet szerint a magyar–ukrán határon a hazaérkezők akár azonnal is kézhez kaphatják a katonai behívót.

Szintén az Indexhez eljuttatott történet szerint egy férfi azért utasította volna vissza a katonai szolgálatot, mert idős édesanyja magatehetetlenül fekszik otthon, és ápolnia kell. A sorozást végzők erre azt mondták, hogy ez nem indok a távolmaradásra.

Fizetsz, vagy irány a padlás!

A hírek szerint többen padlásokon és elhagyatott házakban bujkálnak, hogy elkerüljék a sorozást.

Többen állítják, hogy több ezer dolláros kenőpénzzel elkerülhető a sorozás ... de a kérdés adott, hogy kinek van ennyi nélkülözhető pénze?

Több levélben felháborítónak tartják, hogy a belső menekültek, akik Donyeckből, Luhanszkból, Zaprorizzsjából, Herszonból érkeztek Kárpátaljára, és szintén a meghatározott 18–60 éves korosztályhoz tartoznak, akiket a sorozás érint, nem kapnak behívót.

– többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hangsúlyozta, hogy a magyarok tisztában vannak a béketeremtés fontosságával, minthogy a háború a közvetlen szomszédságban zajlik, így hatásai súlyosan éreztetik hatásukat hazánkban.

– jelentette ki a miniszter.