Több beszámoló is nyilvánosságra került arról, hogy jelenleg Kárpátalján a háború kezdete óta a legnagyobb mozgósítási hullám zajlik. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kiemelte, nemcsak ukrán, magyar emberek is meghalnak a háborúban.

Több napja jutnak el olyan történetek az Index szerkesztőségéhez, amelyek arról szólnak, milyen módon zajlik a mozgósítás Kárpátalján. A háború kezdete óta ez a legnagyobb mozgósítási hullám – vélekednek sokan.

A cél, hogy minél több embert szerezzenek az Oroszország ellen vívott háborúhoz.

Az egyik beszámoló szerint a magyar határhoz viszonylag közeli településről úgy gyűjtöttek be embereket, hogy egy békésen bicikliző férfit két-három katona biciklijével együtt egy buszba kényszerítette.

Ukrajnában harcoló katonák a frontvonalonForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Egy másik hasonló történet szerint

egy bicikliző férfi elé bevágott egy rendőrautó, majd két rendőr kiszállt és az adatfelvétel után már a férfi kezébe is nyomták a katonai behívót.

Az ungvári járásban az is megtörtént, hogy a munkájából hazafelé tartó negyven év körüli férfit vitték be a közeli toborzóközpontba, ahonnan ugyan hazaengedték, de néhány nap múlva újra megjelentek nála és a frontra vitték.

Egy másik történet szerint a magyar–ukrán határon a hazaérkezők akár azonnal is kézhez kaphatják a katonai behívót. 

Szintén az Indexhez eljuttatott történet szerint egy férfi azért utasította volna vissza a katonai szolgálatot, mert idős édesanyja magatehetetlenül fekszik otthon, és ápolnia kell. A sorozást végzők erre azt mondták, hogy ez nem indok a távolmaradásra.

Fizetsz, vagy irány a padlás!

A hírek szerint többen padlásokon és elhagyatott házakban bujkálnak, hogy elkerüljék a sorozást. 

Többen állítják, hogy több ezer dolláros kenőpénzzel elkerülhető a sorozás ... de a kérdés adott, hogy kinek van ennyi nélkülözhető pénze?

Több levélben felháborítónak tartják, hogy a belső menekültek, akik Donyeckből, Luhanszkból, Zaprorizzsjából, Herszonból érkeztek Kárpátaljára, és szintén a meghatározott 18–60 éves korosztályhoz tartoznak, akiket a sorozás érint, nem kapnak behívót.

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség

– többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hangsúlyozta, hogy a magyarok tisztában vannak a béketeremtés fontosságával, minthogy a háború a közvetlen szomszédságban zajlik, így hatásai súlyosan éreztetik hatásukat hazánkban.

Minél tovább tart a háború, annál több szenvedést láthatunk, annál több ember hal meg, annál több embernek kell elmenekülnie, annál több család szakad szét, és annál tovább szenvednek az európai országok gazdasági szempontból, annál magasabb lesz az infláció, annál nehezebb lesz az európai energiaellátás jövőjéről biztos képet adni

– jelentette ki a miniszter.