Halálbüntetést kaphat az iszlamista ámokfutó az Egyesült Államokban - videó

Saipov, iszlám ámokfutó, New York
Vágólapra másolva!
Gyilkosságért elítéltek azt az iszlamista szélsőségest, aki nyolc embert ölt meg, mikor 2017-ben egy teherautóval szándékosan végigszáguldott egy New York-i kerékpárúton. Hosszú idő után ő lehet az első, akit kivégeznek New York államban.
Vágólapra másolva!

A 34 éves Sayfullo Saipov arabul azt kiabálta, hogy "Isten nagy", amikor a manhattani ámokfutás során kiszállt a teherautóból - írja a BBC News.

Az üzbég származású férfit a rendőrség meglőtte, és azt kérte, hogy a kórházi ágyára akasszák ki az Iszlám Állam csoport zászlaját.

Saipovot most halálbüntetést kapott, szeptember 11-e óta ez volt a város második legsúlyosabb terrortámadása az egy Egyesült Államokban.

New York államban utoljára 1963-ban végeztek ki valakit.

A halloweeni támadás helyszínén hat ember halt meg, további kettő pedig kórházba került. Tizenketten megsebesültek.

Az áldozatok közül öten egy a városba látogató argentin csoport tagjai voltak. Meghalt egy 31 éves belga nő is, aki szintén a városba látogatott. Ezenkívül két amerikai is a támadás áldozata lett: egy 32 éves pénzügyi alkalmazott és egy 23 éves szoftvermérnök.

A bíróságon az esküdtszéknek Saipov elmondta, hogy

egy éven át tervezte a támadást, és azért választotta a Halloweent, mert olyankor valószínűleg többen tartózkodnak az utcán.

Védőügyvédje szerint védence arra számított, hogy mártírként fog meghalni.

Röviddel a támadás után Donald Trump akkori elnök Saipov kivégzésért kérte, és a szövetségi kivégzéseket 17 éves moratórium után 2020-ban újra életbe léptette.

Biden elnök alatt a szövetségi kivégzéseket ismét leállították. Tavaly ősszel azonban az igazságügyi minisztérium közölte, hogy halálbüntetést fog kérni Saipovra. A tárgyaláson most jogerősen elítélték gyilkosságért.